Dvacet hodin práce. Ale kde?

Odpracujete dvacet hodin ve veřejné službě nebo přijdete o část příspěvku na živobytí. Práci pro vás ale nemáme.

Podle nového zákona lidé, kteří berou více než půl roku příspěvek na živobytí, musí od 1. července odpracovat dvacet hodin měsíčně v takzvané veřejné službě. Jinak dostanou podporu pouze ve výši existenčního minima, což je 2020 korun.
Zatímco většina větších měst v kraji alespoň části lidí takovou práci nabídla, v Karlových Varech ji neseženou, a přijdou tak o peníze.
„Bral jsem podporu 2905, teď jenom 2020 korun. Devět stovek jsou pro mě velké peníze. Ptal jsem se po práci na různých místech a všude mi řekli, že mě nemůžou vzít. Ptal jsem se na pracáku, co mám dělat, když nechci přijít o peníze a práce není, ale řekli mi, že nevědí,“ vypráví padesátiletý Robert Genya.
Žije na ulici, netají se tím, že se rád napije. O práci přišel před časem po dvou operacích páteře. „Nemůžu dělat těžkou práci, ale chtěl bych třeba zametat, já se za to nestydím. Neseženu ale vůbec nic,“ říká Genya.
Vláda udělala zákon a jeho naplnění - zajištění pracovních míst ve veřejné službě - přenesla na obce. Ministerstvo práce a sociálních věcí v pokynech doporučuje obcím, aby zajištěním pracovních míst pověřily další organizace, které pro město pracují nebo které přímo město zřizuje. ♀„Takový návrh však nemohla rada města schválit, protože podle výkladu právního oddělení magistrátu zákon výslovně neumožňuje obci přenesení této povinnosti na třetí osobu,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.
Podle něj město hledá nyní jiný způsob, jakým by samo mohlo výkon veřejné služby zajistit. Rozhodovat by o tom měli radní ve druhé polovině měsíce srpna. Lidé, kteří v současné době práci na dvacet hodin nemohou sehnat, tak mají naději, že se situace zlepší.
„Město ale stejně nebude schopné zajistit výkon dvaceti hodin veřejné služby pro všechny uchazeče, neboť  by to bylo pro město finančně a  organizačně nákladné,“ upozorňuje Kaválek.
V Karlových Varech a blízkém okolí se to týká zhruba tří set lidí z celkových pěti set, kteří pobírají příspěvek na živobytí. Zbylých dvě stě buď není na dávkách ještě půl roku nebo mají nějaký handicap, případně malé děti.
Těm, kteří od července začali o část příspěvku přicházet, nepomůže ani pracovní úřad. „Lidé se u nás na možnost odpracovat dvacet hodin ptají. My ale žádné požadavky od zaměstnavatelů nemáme nahlášené, takže nemůžeme žadatelům pomoci. Můžeme nejvýše, pokud si někdo požádá, poskytnout příspěvek na veřejně prospěšné práce. Konkrétně jde o příspěvek na člověka, který by dohlížel na lidi, kteří odpracovávají oněch dvacet hodin,“ vysvětluje Veronika Rohošková, mluvčí karlovarského úřadu práce.