Elitní fotbal v Ústí? Rozhodnou úředníci

Osud ústeckých fotbalistů záleží na rozhodnutí úředníků. Jestli jim přidělí dotaci na opravu Městského stadionu.

Doping, v podobě nadějné zprávy, dostali během zimní přípravy ústečtí fotbalisté. Ti se připravují na jarní boje o záchranu v nejvyšší soutěži. Magistrát města ještě nutnou přestavbu Městského stadionu nepustil k ledu, právě naopak. Primátor Vít Mandík přišel s novým nápadem, kde vzít na rekonstrukci peníze. Město chce nový stadion zaplatit s pomocí dotace ministerstva školství.
Vedení FK Ústí se snaží zpomalit čas, protože do léta se musí začít s přestavbou. Jinak prvoligový tým nedostane výjimku hrát i další sezonu v azylu teplického stadionu Na Stínadlech. A nehledě na výsledky, sestoupí do třetí ligy.
To si ale v nejvyšší domácí soutěži zachraňující tým nechce připustit, i když ví, že městská kasa je prázdná a na rekonstrukci v ní není.

Miliony na stadion

Bývalý primátor Jan Kubata své sliby nesplnil. Chtěl v létě 2010 vybudovat vyhřívaný trávník a na podzim začít demolici staré tribuny. Po podzimních volbách ale ani nové zastupitelstvo nenašlo v rozpočtu peníze na přestavbu. Budoucnost elitního fotbalu v Ústí tím byla téměř ztracená.
Magistrát, jako vlastník ústeckého stánku, přišel s další alternativou. I ta je ale velmi nejistá.
Primátor Vít Mandík dostal od radních úkol podat žádost o dotaci na opravu Městského stadionu s rozpočtem do výše 117 milionů. O dotaci požádá ministerstvo školství s tím, že finanční spoluúčast města bude třicet procent.
„Další osud našeho fotbalového klubu hodně závisí na penězích. Myslím tím prostředky, kterými je nutné zaplatit dostavbu Městského stadionu. Bez rekonstrukce nesmí náš klub hrát ani druhou ligu,“ říká primátor.
Projekt na dostavbu tribun je již téměř hotový. V první etapě chce město stavět střední část tribuny. V dalších patrech vzniknou komentátorská stanoviště, VIP lóže nebo třeba prostory pro diváky. Celková kapacita pojme 811 lidí.
Projektový tým má k dispozici cenově přijatelné návrhy druhé etapy, která zahrnuje prodloužení boků tribun a položení vyhřívaného trávníku. Připravené mají i stavební povolení na osvětlení stadionu. Na stadion by se ve finále měly vejít čtyři a půl tisíce fanoušků a měl by plně vyhovovat svazovému závaznému projektu Ligové stadiony 2012.
Městský stadion je už zčásti opravený. Hlavní tribuna se zázemím pro hráče a rozhodčí však stále chybí. Fotbalisté proto museli využívat provizorních buněk vedle hřiště. Po loňském postupu do první ligy stadion navíc nesplňoval podmínku osvětlení hřiště nebo vyhřívaného trávníku. Licenční komise dala fotbalovému svazu výjimku. Zápasy nejvyšší soutěže může hrát v Teplicích.

Žádné ústupky

„V Teplicích můžeme hrát do 30. června. Pokud se do té doby na stadionu nekopne, další výjimku už nedostaneme,“ opakuje delší dobu Stanislav Pelc, sportovní manažer posledního týmu Gambrinus ligy. Jestli dělníci začnou s opravou včas a komise uvidí, že stavba pokračuje, fotbalisté ji budou moci požádat o prodloužení výjimky.
„V případě, že tým postoupí do první ligy, může hrát jeden rok jinde, než splní jeho stadion dané podmínky. Pravidla jsou pro všechny stejná. Proto nejde nikomu ustupovat,“ říká Stanislav Rýznar, šéf licenční komise Českomoravského fotbalového svazu.
Budoucnost je pro fotbalisty tak jasná. Pokud nezačne urychleně oprava, nebude Ústí hrát v příští sezoně žádnou profesionální soutěž. To znamená pád do ČFL, třetí ligy.