Exkluzivně: "Bratr není žádný pirát silnic"

Sestra muže, který vytlačil z dálnice D1 řidičku mazdy, se v rozhovoru svého bratra zastává.

Čtyřicetiletý řidič, který před dvěma týdny způsobil šokující nehodu na dálnici D1, se ocitl kvůli kolizi pod tvrdou veřejnou kritikou. Dočkal se ale i prvního zastánce, jeho sestra jej hájí a přístup veřejnosti a médií označuje za štvanici na svého bratra. Své jméno si nepřála uvést.

V rozhovoru pro Sedmičku uvedla, že její bratr není žádný bezohledný pirát silnic, ani arogantní člověk. „Což lidé, kteří ho znají, jistě potvrdí,“ uvedla sestra muže, jehož policie kvůli kolizi na dálnici obvinila z pokusu trestného činu ublížení na zdraví.

Záznam nehody ale opravdu vypadal, jakoby chtěl do toho auta najet úmyslně. To není pravda. Za ním jelo další auto, které se ho snažilo předjet. On prostě tu paní blbě předjel. Já ho znám čtyřicet let, není to žádný gauner a ví to všichni z jeho okolí, kteří jej dobře znají.

Takže šlo o běžnou nehodu? Nechtěl nikomu ublížit, na tom trvám. Bohužel tu situaci na silnici nezvládl. Když viděl, co se stalo, tak zastavil, přivolal pomoc a čekal. Kdyby se zachoval jako opravdový hajzl, tak by ujel. A možná by se to vůbec neřešilo, na záznamu kamery nebyla značka vidět. Ale to on by nikdy neudělal. Zachoval se správně, i když musel tušit, jaké to může mít následky.

Jak vnímáte tuto kauzu, když o ní denně čtete? Obávám se, že doplatí na to, že nemá žádné důležité známé, normálně pracuje jako zaměstnanec jako každý druhý a je obyčejný člověk, má rodinu a dvě děti. Je to člověk, který toho v autě moc najezdí a pokud vím za posledních deset let neměl žádnou dopravní nehodu.

Jeho zaměstnavatel už vydal prohlášení, že mu do ukončení vyšetřování pozastaví výkon funkce. To je bohužel následek mediální štvanice, kterou děláte vy novináři.

Co s tím má společného jeho práce? Ještě jednou říkám, není to žádný papaláš či gauner, nezaslouží si takové útoky.

Takže jindy na silnici problémy neměl? Kdepak, naopak někteří známí o něm říkají, že jezdí jako s hnojem. Ale v novinách se objeví slogan „pirát z D1“ a už to jede. Lidé bohužel berou články v novinách za svatou pravdu. Média zatím píší o mém bratrovi pouze spoustu neověřených nesmyslů. Na silnicích je spousta jiných horších řidičů, kteří troubí, blikají, jezdí rychle, nebezpečně předjíždějí. Já jsem se s tím potkala už mnohokrát.

Bratr s novináři nekomunikuje. Nepomohlo by mu, kdyby se k této situaci vyjádřil? Nejsem si tím jistá. On se ohledně toho musí poradit se svým právníkem. Můj bratr je slušný člověk a mám za to, že se v tomto případě jednalo o nešťastnou náhodu. Bratr je z toho psychicky zlomený, nemůže vůbec spát, bere prášky na uklidnění a je mu to hrozně líto.