FOTOGALERIE: Jezuitská kolej otevírá. Ukáže poklady za půl miliardy

Opravy končí. Jezuitskou kolej v Kutné Hoře čeká obnovená premiéra. Magnetem je galerie GASK.

Půl miliardy korun. To je například cena 2200 nových fabií. A nebo hodnota sbírky galerie GASK – Galerie Středočeského kraje – jež v sobotu 8. května zahájí provoz v historickém objektu jezuitské koleje.

Historická hodnota vystavených děl je nevyčíslitelná. I proto jsou bezpečnostní opatření mimořádná. Jen za pojistku zřizovatel galerie ročně zaplatí dva miliony. Poklady střeží kamerový systém a bezpečnostní čidla, jež jsou podle kurátora Ondřeje Chorbáka na nejvyšší úrovni ve svém oboru. V každém výstavním sále bude stát hlídač. A největší poklad, středověká iluminace, má vitrínu z centimetr silného skla.

„Na druhou stranu, nejsme nějaký Alcatraz, ale veřejná instituce, kam budou chodit lidé,“ řekl s úsměvem Chrobák.

S jeho pomocí týdeník Sedmička zmapoval sedm nejcennějších exponátů galerie.

1. Obrázek pro Kutnou Horu

Největším lákadlem galerie je středověká iluminace, tedy knižní malba na pergamenu. Zobrazuje historii těžby stříbra v Kutné Hoře. Středočeský kraj ji za 17 milionů korun vydražil na aukci v Londýně.

Vystavena byla zatím pouze na jediný den, vidět ji chtělo přes šest tisíc lidí. „Není tím nejdražším, co v galerii máme. Jako jediné z vystavených děl jsme ji však získali na aukci v zahraničí,“ uvedl kurátor Chrobák. Podobně nakupuje jen Národní galerie či Národní knihovna, avšak žádná regionální instituce.

Iluminace se v GASKu ocitne v jakési „klenotnici“. Jde o vestavěnou místnost v místnosti, jež ji ochrání před světlem. „Potřebuje přísně hlídané klima. Teplotu 18 stupňů a vlhkost kolem padesáti procent,“ řekl kurátor o podmínkách, za kterých mohou vzácnost vystavovat. Kvůli ní vznikla i speciální vitrína ze silného skla, klimatizaci řídí počítač. V klenotnici se za hodinu může vystřídat nejvýš šedesát lidí.

„Hledáme rovnováhu mezi co nejšetrnějším přístupem k iluminaci a zájmem ukázat ji veřejnosti,“ uvedl Chrobák. Originál bude vystavený tři měsíce, pak zmizí v archivu.

2. Český Salvátor Dalí

Další významná díla galerie ukáže ve stálé výstavě nazvané Sbírka 123. Půjde o exponáty, jež získala od svého vzniku v roce 1963 do současnosti. Autorem jednoho z nich je malíř Mikuláš Medek, významný český surrealista. Obraz s názvem Infantilní krajina namaloval v roce 1947.

„Vypadá jako biologická mapa. V duchu freudovské psychoanalýzy, jež vše vykládá přes skryté sexuální významy, hodně tvarů vypadá jako vnitřní pohlavní orgány,“ uvedl kurátor.

3. Viděl se v Paganinim

Malíř a grafik František Tichý sám sebe srovnával s hudebním virtuosem, houslistou Paganinim. Namaloval několik jeho portrétů. „Jde o Tichého skrytý autoportrét. Zrcadlí se v něm jeho skryté ego,“ řekl kurátor o obrazu z roku 1942.

4. „Obraz z roku 1932“

Významný český surrealista Jindřich Štyrský namaloval v roce 1932 obraz jménem Obraz z roku 1932. „Opravdu je to název,“ ujistil Chrobák. „Jeho tržní cena se podle našich odhadů pohybuje kolem třiceti milionů. Muzea však stejně nesmějí díla prodávat,“ řekl kurátor.

5. Velmi osobní modrá věc

Ke středověké iluminaci a pěti obrazům vybral kurátor GASKu mezi sedm nejzajímavějších exponátů také Modrý koridor. Autor Karel Malich jej vytvořil v roce 1970 ze dřeva, kovu a plastu. V dražbě by se jeho cena mohla vyšplhat až na částku milion korun.

„Řeší otázky geometrie a prostoru z velmi osobních hledisek,“ říká o plastice Ondřej Chrobák. Ukázky z Malichova díla zařadilo do své expozice o konstruktivismu newyorské muzeum MoMAt, podle expertů nejprestižnější muzeum moderního umění na světě.

6. Symbolická žena a jezdec

Ze skupiny obrazů v GASKu, které pocházejí z počátku 20. století, kurátor Ondřej Chrobák vyzdvihl dílo Jana Preislera nazvané Žena a jezdec u černého jezera. „Jde o studii ke známému stejnojmenému obrazu, a zároveň je tím nejlepším z počátku století, co ve sbírce máme,“ řekl.

7. Počítač inspirací

Zvláštní způsob tvorby si na konci šedesátých let zvolil Zdeněk Sýkora. Letos devadesátiletý autor, jeden z mála uznávaných a nakupovaných českých žijících výtvarníků, si nechává počítačem náhodně generovat souřadnice a podle nich pak maluje.

„V českém kontextu je Sýkora novátorem. Snažil se zkoumat náhodu, vyloučit své přímé autorství. Přitom původně maloval krajinky,“ uvedl Ondřej Chrobák. Současní sběratelé si Sýkorova díla velmi cení. Také proto, že obrazů není mnoho. „Linie z roku 1994 má číslo teprve 115,“ řekl kurátor. Na volném trhu by stála kolem čtyř milionů korun.

GASK - Galerie Středočeského kraje

- slavnostně ji otevřou 8. května 2010

- sídlí v budově opravené jezuitské koleje v Kutné Hoře, poblíž chrámu sv. Barbory

- vstupné od 60 do 150 korun, děti do 12 let vstupné neplatí, studenti do 26 let a důchodci mají slevy. Využít lze také rodinné vstupenky, skupinové slevy či roční členství

- galerie je otevřena od úterý do soboty vždy od 10 do 18 hodin, v neděli zavírá o hodinu dříve

- výstava mimo jiné představí iluminaci z roku 1500 a další dobové předměty, archiv dějin výtvarného umění malíře Emila Filly, sbírku konceptuálního umění Kontakt z majetku Erste Bank a výstavu Sbírka 123, jež představí sbírkové předměty galerie