Google: Daňové ráje nepotřebujeme, Evropa nabízí dost možností

Šéf Googlu Eric Schmidt přiznal, že jednání s Facebookem nezvládl.

Šéf Googlu Eric Schmidt přiznal, že jednání s Facebookem nezvládl. Zdroj: wikimedia.org

Google se nevyhýbá placení daní v Evropě, hájí daňovou strategii firmy její šéf Eric Schmidt. Zároveň ale připouští, že Evropská unie nabízí dost příležitostí, jak optimalizovat daně. Postup zahraničních firem, které platí daně převážně v Irsku či Nizozemsku, vyvolal vlnu kritiky především ve Velké Británii.

„Neschováváme žádné peníze v daňových rájích,“ uvedl Schmidt v rozhovoru pro deník Die Zeit. „Pohybujeme se jen v rámci evropského daňového systému.“ V Evropské unii si totiž firma může vybrat, ve které z členských států daně zaplatí.

Google vyvolal vlnu nevole hlavně ve Velké Británii, když se ukázalo, že vzhledem ke svým příjmům platí v zemi neporovnatelně nízké daně, protože své evropské zisky daní v Irsku. Podle Schmidta ale Google ani nemůže dobrovolně platit větší daně, protože jako firma obchodovaná na burze je odpovědný svým akcionářům. Schmidt se také pozastavuje nad tím, jak by Google vládě daně předal. „Měl by to být dar? Nebo bychom se měli nechat v USA zažalovat, že nějaké vládě platíme více, než musíme?“, ptal se Schmidt.

Podle něj může EU situaci změnit jen změnou zákonů, které sladí daňové systému členských států. „Google platí ty daně, které po něm žádají zákony. Když se zákony změní, přijmeme to,“ řekl.

Největší internetový vyhledavač na světě nečelí kritice Evropy sám, pod palbou se ocitly i další americké firmy nejen ze světa IT. Internetový obchod Amazon své evropské daně odvádí v Lucembursku, řetězec kaváren Starbucks v Nizozemsku. Nejdál zašel Apple, který neplatí daně v USA a své příjmy převádí na pětici irských společnosti. Jen dvě z nich ale platí v Irsku daně.