Google musí zveřejnit svůj vyhledávací algoritmus, požaduje Německo

Centrála Googlu (ilustrační foto)

Centrála Googlu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Valerio Valerio via Flickr

Pokud chcete přesvědčit Evropu, že nezneužíváte svého monopolního postavení na zdejším trhu, odhalte své vyhledávací algoritmy. Takový vzkaz vyslal americkému vyhledávači Google německý ministr spravedlnosti Heiko Maas. Není to poprvé, co Google dostává podobné žádosti, prozatím však nikdy nevyhověl.

Jak uvedl Mass v rozhovoru pro Financial Times, dnešní role Googlu je natolik silná, že pozice ve vyhledávači v podstatě rozhoduje o tom, který podnik bude úspěšný a který zbankrotuje. Proto by měla mít celá společnost jasno, jak vlastně systém řazení opravdu funguje.

Google se proti německému požadavku ohradil. Tvrdí, že zveřejnění vyhledávacího algoritmu by znamenalo odhalení obchodního tajemství. Firma by tak mohla čelit útokům konkurence. Vyhledávací zůstává pro Google hlavním zdrojem příjmů, významně se podílí na celkových tržbách kolem 60 miliard dolarů.

Unii se silný Google nelíbí

Evropská unie se už čtyři roky snaží oslabit dominantní postavení Googlu na evropském vyhledávacím trhu. Jak například připomněl deník The Wall Street Journal, Google v Evropě kontroluje 90 procent trhu, doma v USA má přitom jen 68 procent.

Unie tlačí Google k opakovaným ústupkům. Nejvýraznější z nich je v poslední době takzvané právo být zapomenut, které umožňuje osobám požadovat stažení choulostivých informací z výsledků vyhledávání.