Google vydělal ve třetím čtvrtletí o pětinu víc. Přesto zklamal odhady

Google

Google Zdroj: ctk

Americké internetové společnosti Google stoupl příjem ve třetím čtvrtletí o 20 procent na 16,52 miliardy dolarů (354,6 miliardy korun). Výsledek je však horší, než očekávaly trhy. Google, který je největším internetovým vyhledávačem na světě, měl vyšší výdaje. Firma přitom zaznamenala pomalejší růst u reklamy, která jí pomáhá vydělávat peníze. Akcie společnosti v prodlouženém obchodování klesly až o skoro tři procenta.

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že příjem ve třetím čtvrtletí dosáhne 16,57 miliardy dolarů. Zisk Googlu za tři měsíce do konce září klesl o pět procent na 2,81 miliardy dolarů. Na tomto výsledku se podepsaly především náklady spojené s poplatky za patenty, které Google získal, když před dvěma lety koupil výrobce mobilů Motorola Mobility. Google jej nyní prodává čínské Lenovo Group, přičemž transakce by měla být dokončena ještě v tomto roce.

Google rovněž zaznamenal pomalejší růst u počtu placených kliknutí na odkazy inzerentů, které se objevují u výsledků vyhledávání. Ve srovnání s loňskem se počet těchto kliknutí zvýšil o 17 procent. Ve druhém čtvrtletí však nárůst činil 25 procent a v prvním čtvrtletí 26 procent.

Snížení nastalo i u dalších sledovaného ukazatele, kterým je cena za jedno kliknutí. Oproti loňskému třetímu kvartálu byla nižší o dvě procenta, a klesá tak nyní již dva roky, napsala agentura AFP. Všeobecně se má za to, že jde o důsledek stále rozšířenějšího používání chytrých mobilních telefonů, kde jsou ceny za kliknutí pro zadavatele reklamy nižší.

Googlu zároveň ve čtvrtletí stouply výdaje. Firma za tři měsíce přibrala skoro 3000 zaměstnanců, a na konci čtvrtletí tak zaměstnávala 55030 lidí. Google rovněž masivně investoval do budování nových datových center, napsal list The Wall Street Journal.