Handicapované obsluhovat baví

Přijímají objednávky, roznášejí kávu, čaj a dobroty a často se usmívají. V nové kavárně Bez konce dostali šanci pracovat handicapovaní klienti Domova Zahrada.

Divadlo Lampion na náměstí Starosty Pavla má od konce minulého týdne svou kavárnu Bez konce. Obsluha, která se přijde hostů zeptat, co si dají, sice působí zpočátku trochu nejistě, je ale jasné, že si roli servírky a číšníka užívá. Příležitostí, kdy se mohou lidé s mentálním postižením zapojit do běžných prací, totiž není mnoho.
„V kavárně bude pracovat dvanáct klientů kladenského Domova Zahrada. Je to jeden z projektů občanského sdružení Etincelle, který má pomoci k vzájemnému setkávání zdravých lidí s handicapovanými,“ řekl ředitel a programový koordinátor Jakub Knězů.
Kavárna se má zároveň stát prostorem pro různé akce uvnitř divadla i venku. Už nyní tam je vybavený dětský koutek, knihovna s knížkami, nekouří se tam a výborné cappuccino stojí jen dvaadvacet korun.
„Moc se nám tu líbí. Od srpna jsme se učili názvy kafí a jak nosit pití, abychom nic nerozlili. A protože jsme byli nejlepší, vybrali nás,“ vysvětlili Veronika Valchařová a Karel Vaníček při své první odpolední.
Otevřeno je denně kromě neděle od osmi hodin ráno do osmi večer, v sobotu od deseti dopoledne.