Hráčů je dost, chybí trenéři

Volejbalový oddíl Slovanu Jindřichův Hradec si nemůže stěžovat na nedostatek členů. Kvalitou ale pokulhává za místními kolektivními sporty.

I když by se zdálo, že volejbal v Jindřichově Hradci patří k okrajovým sportům, je tomu právě naopak. „My se tak rozhodně necítíme. Je nás docela dost,“ tvrdí trenérka mládeže Dana Valková. Členská základna volejbalového klubu Slovanu čítá kolem sto třiceti volejbalistů a volejbalistek.
„Další zájemce bychom už asi nezvládli. Není lehké takový počet organizačně zajistit a chybí trenéři,“ dodává Valková. Hráči a hráčky trénují dvakrát týdně v místní sportovní hale, kterou maximálně využívají. Společné tréninky zvládnou během hodiny a půl i dvě družstva najednou.
Nejmladší přípravku vede od září předseda oddílu Luděk Borovka. „Děti se učí házet a chytat, ale i odbíjet balony,“ popisuje Valková.
Chlapecké kategorie ve Slovanu tvoří junioři, ale od podzimu i žáci. „Sice se letos přihlásili noví zájemci, ale je jich docela málo. Velkou konkurencí jsou pro nás fotbal, florbal, hokej a basketbal,“ všimla si Valková.
I v kraji je mladých volejbalistů poskrovnu. Soutěž hrají pouze čtyři družstva. Muži Slovanu hrají soutěž KP II, druhé družstvo B zase okresní přebor. Své první volejbalové krůčky dělají žákyně. „Od nové sezony jsme je přihlásili do nejnižší soutěže, kde budou na menším hřišti hrát formou turnajů soutěž tříčlenných družstev.
Pokud se žákyně osvědčí, zkusí příští rok krajskou soutěž. Alespoň si to slibuje trenérka a pokladnice oddílu Hana Křížová.
Větší konkurence je u dívek. Družstvo kadetek bojovalo loni v první lize. Letos hráčky přešly do vyšší věkové kategorie. Mezi juniorkami ale hrají nižší soutěž.
„Když holky dokončí střední školu, odchází studovat jinam,“ vysvětluje organizační pracovnice a hráčka Ivana Mrkvičková. „A pak nemají na volejbal tolik času,“ dodala.
Podle toho vypadá situace u družstva žen. „Podle věkového průměru máme v soutěži nejstarší kádr,“ všimla si Mrkvičková.
Tým žen je momentálně bez trenéra. „Staré baby nechce nikdo trénovat. A taky se nenecháme ukočírovat. Každá z nás chce něco říct,“ uvádí Mrkvičková důvody současného stavu.
Družstvo nemá větší ambice. „Jsme spokojení. Zůstáváme na zemi. Víme, na co máme. Důležité je, že si zahrajeme,“ myslí si Valková.
Po odehraných osmi kolech jsou ženy Slovanu s jednou výhrou a sedmi porážkami na posledním místě tabulky. „Neodevzdaly jsme žádný zápas. Ale soupeřky jsou prostě lepší. Cílem je záchrana a co nejdéle se udržet ve formě. Abychom se mohly scházet i nadále,“ přeje si Valková.
Nedílnou součástí volejbalového klubu bývají i společné akce. „O prázdninách vyrážíme na kola a na čundry. Podařila se dát dohromady dobrá parta mládežníků, která se zúčastňuje turnajů a soustředění. Třeba jednou po nás někdy převezmou štafetu,“ doufá Valková