Hrádek se dál červená a zve turisty

Na zámcích v okolí Hradce Králové chystají zimní program a připravují se na náročné opravy.

Sezona výletů za památkami už skončila, život na nich se ale nezastavil. Naopak. Někde bude docela rušno. Například na Hrádku u Nechanic, nejbližším zámku u Hradce Králové, chystají na podzim a v zimě několik akcí. A pak se pustí do dalších oprav.
Na Hrádku nedávno také skončily opravy fasády, které probíhají již patnáct let. Většina zdí již dostala původní červenou barvu. „Zámek se začíná stávat takovým, jakým byl ještě v první polovině dvacátého století,“ řekl ředitel Národního památkového ústavu v Josefově Oldřich Pešek.

Bude i kavárna

Opravy pokračují v příštím roce. „Když jsme s rekonstrukcí fasády před patnácti lety začínali, doufal jsem, že to budeme mít za pět let hotové. Bohužel se to o deset let protáhlo a dokončení je zatím v nedohlednu. Důvodem jsou chybějící peníze. Z devadesáti procent je však fasáda hotová,“ uvedl kastelán Ivan Šenk.
V příštích letech by měly na Hrádku začít další práce na vylepšení zázemí pro návštěvníky, které má kastelán v plánu. „Potřebujeme zrekonstruovat zámecký skleník, který je v havarijním stavu, vybudovat kavárnu, která nám chybí, nebo návštěvnické centrum. V plánu je i vybudování úschovny kol a zavazadel. Bude to velmi drahé, ale kvůli pohodlí návštěvníků je to nezbytné a mělo by se k tomu co nejdříve přikročit. Prioritou však zůstává fasáda,“ přiblížil Šenk.
Do zámku zve na již tradiční vánoční program od 26. listopadu do 11. prosince, kdy se návštěvníci mohou při prohlídce vánočně upravených interiérů seznámit se zvyky, tradicemi či historickou výzdobou. Přístupná bude i zámecká kuchyně s nabídkou punče, čaje či kávy a nejrůznějšího vánočního cukroví.
Zámek bude otevřený o víkendech od devíti hodin ráno do čtyř hodin odpoledne, v ostatních dnech pouze pro předem ohlášené skupiny.
Památky v Královéhradeckém kraji letos navštívilo o něco méně turistů než vloni. Tržby však vzrostly v souvislosti se zvýšením vstupného na státem spravovaných hradech a zámcích o zhruba deset až dvacet korun. „Ani letos nás turisté neopustili a stále k nám jezdí, i když je stát drbe, kde může. Jsme vděční, že mají památky rádi,“ řekl Šenk.

Další opravy

Opravy se chystají také na dalších významných památkách v kraji. Zámek v Náchodě čeká v příštím roce náročná přestavba věže. Začne v nejbližších dnech komplikovanou instalací lešení.
„Nebude se stavět odspodu, ale musí se vynosit na věž. Lidé tak uvidí věž přibližně do dvou třetin a dále bude visuté lešení, které se ukotví okolo věže. Je to samozřejmě technologicky složitější, musí tam být vazba na bezpečnost a všechno musí být perfektně vypočítané,“ vysvětlil památkář Pešek.
Brzy začnou také opravy na zámku v Opočně a památkový ústav plánuje i práce v areálu zámku v Ratibořicích.