Jak zabydlet Mars? Podívejte se na projekty, které uspěly v soutěži NASA

Bioplast lze vyrobit ze škrobu, který by se na Mars buď dovezl ze Země nebo by bylo možné ho produkovat z hydroponicky pěstovaných rostlin na Rudé planetě.

Bioplast lze vyrobit ze škrobu, který by se na Mars buď dovezl ze Země nebo by bylo možné ho produkovat z hydroponicky pěstovaných rostlin na Rudé planetě. Zdroj: AI SpaceFactory

Za vítězný návrh získala společnost téměř 12 milionů korun.
Vývoj obydlí trval dva roky.
Objekt je 4,5 metru vysoký a 2,5  metru široký.
Stavba kokonu trvá 30 hodin.
Materiál, který použila společnost AI SpaceFactory, obstál v zátěžových zkouškách mnohem lépe než například beton, který využila konkurence.
10
Fotogalerie

Jak by mohla vypadat kolonizace Marsu v praxi? Zodpovědět tuto otázku se snaží mimo jiné i NASA, která v roce 2015 vyhlásila soutěž o nejlepší návrh obydlí pro život na Rudé planetě. Ta nyní skončila. Soutěž vyhrála newyorská společnost AI SpaceFactory. Prohlédněte si jak, si představuje ideální bydlení na Marsu.

Americká vesmírná agentura NASA před třemi lety vyhlásila soutěž, ve které soutěžily projektové týmy o to, který z nich vytvoří pomocí technologie 3D tisku nejlepší obydlí pro kolonizátory Marsu.

Cílem soutěže je ale kromě návrhu nejlepšího přístřešku pro život na jiné planetě i zdokolonalování technologií a postupů, jež by šlo využít i pro udržitelné bydlení na Zemi. 

Do finále se kromě newyorské společnosti AI SpaceFactory probojoval i tým Pennsylvánské státní univerzity, který navrhl objekt s kruhovým půdorysem z cementu vyrobeného z říčního písku podobného tomu, který se nachází na Marsu.

Prohlédněte si fotogalerii:

Více se o tom, jak technologie proměňují lidský život i byznys, dočtete v novém magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>> 

Video placeholde

Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15