Jihočeské divadlo se rozloučí s dramatem Slaměná židle

S posledním březnem vyprší šance vidět v Jihočeském divadle poetické drama Slaměná židle o ženě, která se nedobrovolně ocitla na skotském ostrově Hirta. V roli Ráchel exceluje Daniela Bambasová, která se za ni dostala do širší nominace na prestižní Cenu Thálie za rok 2011 a obsadila také třetí místo v anketě serveru i-divadlo.cz.

„Je to těžká postava, náročnější ještě tím, že má tento silný příběh reálný základ. Žena, kterou hraju, totiž skutečně žila,“ říká Bambasová.

Derniéra Slaměné židle, v níž se na působivé scéně Magdaleny Kláry Hůlové objeví i Pavel Oubram, Markéta Frösslová a Bibiana Šimonová, začne v sobotu 31. března od sedmi hodin večer.

O Jihočeském divadle bylo hodně slyšet i při vyhlášení Cen Alfréda Radoka, o nichž hlasovalo dvaaosmdesát kritiků. V kategorii Divadlo roku 2011 obsadili Jihočeši desátou příčku a nechali za sebou tak slavné scény, jako jsou například pražské Dejvické divadlo a Činoherní klub nebo Divadlo Husa na provázku a Městské divadlo v Brně.

Zaujala rovněž Shakespearova komedie Jak se vám líbí uváděná před otáčivým hledištěm a také herečka Lenka Krčková za roli Štěpky v Petrolejových lampách.

Výraznými premiérami konce zimy a začátku jara v činohře jsou Tramvaj do stanice Touha a Misantrop, 20. duben přinese odlehčení v podobě hudební retro komedie Škola základ života. Den předtím se umělci podělí o Jihočeské Thálie.

Divadlo teď ale chystá ještě jednu důležitou premiéru, a to na pátek 30. března od sedmi hodin večer v Metropolu. Nový generální hudební ředitel Jihočeského divadla Mario De Rose dostane první velkou příležitost představit se publiku s orchestrem opery Jihočeského divadla jako dirigent. Vybral díla Antonína Dvořáka, a to Koncert pro violoncello a orchestr h moll se sólistou Václavem Žákem a Symfonii č. 9 e moll Z Nového světa.