Karabatič dluží Sobolovi víno

Bývalý karvinský házenkář Jan Sobol byl na úspěšném mistrovství Evropy.

Největší úspěch za poslední léta přivezli čeští házenkáři z mistrovství Evropy, které hostilo Rakousko. Na výborných výkonech svěřenců trenéra Martina Liptáka má svůj podíl také karvinský odchovanec Jan Sobol. Ten toho na šampionátu sice tolik nenahrál, ale i tak je z výsledku týmu spokojený. „Tenhle tým mohl skončit ještě výše,“ myslí si Sobol. „Po dlouhé době jsme ale ukázali, že se silnými týmy umíme nejen hrát vyrovnané zápasy, ale také bodovat,“ dodává Sobol.

Není se za co stydět

Český tým si dal před odjezdem do Rakouska jasný cíl. Postup ze skupiny. Konečné osmé místo pak všechny potěšilo. „Osmé místo hodnotím kladně. Náš cíl postoupit ze skupiny jsme zvládli. Proti Francii i Polsku nám k bodům chyběl jeden gól. Ale i tak se rozhodně nemáme za co stydět,“ řekl Sobol. O tom, že Češi splní svůj cíl, tedy postoupí ze skupiny, rozhodl poslední zápas skupiny proti Maďarům. „To byl skvělý zážitek se sladkým koncem,“ zavzpomínal Sobol. Celý turnaj se Češi těšili obrovské podpoře českých diváků. „Bylo jich hrozně moc, táhli nás v každém zápase a patří jim za to obrovský dík. Z Karviné přijel dokonce celý autobus,“ ukazuje Sobol na velkou diváckou podporu. A diváci pomohli také v rozhodující chvíli s Maďary. „Nebyli jsme lepší jen na hřišti, ale také v hledišti. Deset minut před koncem Maďary už nešlo ani slyšet,“ děkuje Sobol příznivcům na dálku. Za českým úspěchem stojí také pohoda, jaká se pod trenérem Liptákem vytvořila. „Všichni táhli za jeden provaz. Před zápasem jsme všichni v šatně zpívali české písničky, během utkání žila celá lavička,“ prozrazuje Sobol. A sám chválí slovenského kouče Liptáka. „Nechává nám hodně prostoru, ale když je potřeba, zakročí. Má podepsat smlouvu na další dva roky, což je určitě dobře,“ pravil Sobol spokojeně. Karvinský odchovanec byl rád, že se po zranění nakonec na turnaj dostal. „Jan Filip hrál ale výborně a tak jsem si moc nezahrál, bylo vidět, že jsem sedm týdnů nehrál,“ řekl Sobol. Sobol v současnosti hraje za francouzský Montpellier a v lize jasně dominuje. Podle Sobola by mu nikdo titul vzít neměl. A jak se vede jemu? „Po příchodu Kavtičnika jsem nevěděl, co čekat. V létě jsem měl navíc zraněné koleno, ale i tak hraji hodně,“ prozrazuje Sobol. Montpellier táhne hvězda skončeného šampionátu Nikola Karabatič, který má u Sobola dluh. „S Francouzi jsme byli na hotelu, každý den jsme se popichovali. Karabatič mi slíbil, že když porazíme Maďary, což oni potřebovali, mám u něj láhev šampaňského,“ vzpomíná Sobol na vtipnou historku.

Na Čechy čekají Srbové

Nyní ale žije český křídelník v nejistotě, po sezoně mu končí v klubu smlouva. „V klubu mi říkali, že se vyjádří po mistrovství, tak snad budu co nejdříve vědět, zda zůstávám nebo budu hledat štěstí jinde,“ sdělil Sobol. Ten stejně, jako všichni ostatní z reprezentace sní o olympiádě v Londýně, kam se dostane sedm nejlepších týmů příštího mistrovství světa. „V šestnácti letech jsem byl na dětské olympiádě v Murcii, což byl obrovský zážitek, natož pak olympiáda opravdová,“ zasní se Sobol. Ten je ale nohama na zemi. „Nejdříve musíme v kvalifikaci o světové mistrovství přejít přes Srby, dále se nedívám,“ ukazuje Sobol na soupeře, který Čechy nepustil na poslední světový šampionát.