Karlovarský kraj dostane 300 milionů korun na stavbu vědecko-technického parku

Karlovarský kraj dostane od Ministerstva průmyslu a obchodu 300 milionů korun z evropských prostředků na stavbu vědecko-technického parku. Vyroste v areálu krajského úřadu v Karlových Varech, stavba by měla začít příští rok a hotová by měla být za dva roky. Podle hejtmanova náměstka Petra Navrátila (ČSSD) má poskytnout zázemí inovativním firmám.

Park by měl podle Navrátila zaujímat plochu 5200 čtverečních metrů a konstrukčně bude postaven tak, aby se mohlo vnitřní upořádání snadno přizpůsobit požadavkům konkrétních firem. Kdo bude v parku působit, zatím kraj neví. K nalezení vhodných kandidátů na umístění do parku by měly pomoci i takzvané inovační vouchery.

„Jde o systém dotací inovačním projektům, kdy by kraj poskytl až padesát procent nákladů, a podpořil tak rozvoj firem. Na příští rok máme v rozpočtu na tyto účely dva miliony korun a počítáme zhruba s deseti zájemci,“ uvedl Navrátil. Podle něj by vouchery měly fungovat jako magnet, na který se přichytí firmy, s kterými by pak mohl kraj jednat dál o případném umístění ve vědecko-technickém parku.

Dotace by měla pokrýt 75 procent nákladů stavby. Provozu areálu by měl stát zhruba pět milionů korun ročně. Podle Navrátila nepůjde o ziskovou záležitost. „Zisk bude druhotný. Podpoříme firmy, které se zabývají výzkumem nebo inovacemi, a ty pak pomohou udržet zaměstnanost, přilákají nebo pomohou udržet v kraji vysokoškolsky vzdělané lidi,“ poznamenal Navrátil.