Lesní sochy, které člověka nejprve vyděsí

sochy Roba Mulhollanda

sochy Roba Mulhollanda Zdroj: Rob Mulholland

sochy Roba Mulhollanda
sochy Roba Mulhollanda
sochy Roba Mulhollanda
sochy Roba Mulhollanda
5
Fotogalerie
Vzpomínáte si na film Predátor? Na agresivního tvora z vesmíru, který byl takřka neviditelný, protože splýval s pozadím, ale občas ho v džungli prozradil jakýsi zrcadlový efekt? Podobný efekt vyvolávají sochy skotského umělce Roba Mulhollanda. Obzvlášť působivé je jejich umístění v přírodě. Věřte, že kdybyste na sochy v lese narazili a předem o nich nevěděli, pořádně byste se lekli a možná se vzdálili krokem rychlejším než spěšným.

Skotský umělec Rob Mulholland pochází ze skotského Glasgow a sochařství vystudoval na Edinburgh College of Art, kde ukončil studium v roce 1987. Zabývá se také uměleckými instalacemi ve veřejných prostorech. Sérii soch s „predátorským“ efektem vytvořil z akrylátového skla Perspex. To při instalaci v přírodě vytváří zajímavě deformovaný obraz okolí, který ohraničuje siluetu sochy.

Návštěvníci uměleckých serverů Mulhollandovo dílo vesměs oceňují, ačkoli se často objevují právě i reakce, které se svěřují s podivným pocitem a strachem: „Kdybych tohle viděl při procházce v lese, byla by to zřejmě moje poslední lesní procházka,“ svěřuje se jeden z nich. Další píše: „Mimozemšťani přistáli – to by byla moje poslední myšlenka. Pak bych asi běžel jako Carl Lewis a Ben Johnson dohromady.“