OBRAZEM: Šumperák stále baví. Kdysi byl nejstavěnějším domem v Československu

Šumperák

Šumperák Zdroj: Tomáš Pospěch

Šumperák
Šumperák
Šumperák
Šumperák
Šumperák
21
Fotogalerie

Legendární Šumperák táhne. V Česku jich stojí stovky. Historii těchto kultovních domů mapuje kniha fotografa Tomáše Pospěcha, která před několika lety získala nominaci na cenu nejkrásnější knihu roku. Co vlastně Šumperák je a jaké souvislosti se s tímto fenoménem pojí? Pro E15.cz to popsal autor knihy.

Co je vlastně „šumperák“?

Zná ho prakticky každý. Byl to nepochybně nejstavěnější dům v Československu. Nejvíce se jich postavilo od první realizace v roce 1966 asi do poloviny sedmdesátých let, ale jeho sláva doznívala téměř až do konce osmdesátých let. Někdo ho nazýval také televizor, my jsme mu s kamarády v dětství říkali rádio, ale správné označení je rodinný dům typu V, jak jej pojmenoval jeho autor, šumperský projektant Josef Vaněk.

Dá se alespoň přibližně odhadnout, kolik jich v Česku stojí?

Odhaduje se, že se jich postavilo pět, ale možná také 20 tisíc. Jeho projektant sám měl v evidenci asi 4700 prodaných plánů. Ale když jsem domy fotografoval a bavil se s jejich stavebníky, asi jen každý čtvrtý znal pana Vaňka a koupil si od něj, nebo od obchodu Kovomat, který jej později zastupoval, brožurku a plány. Trochu méně jich je na Slovensku, ale najít se dají také v polském nebo německém příhraničí a dokonce jsme jeden objevili až v Lucembursku.

Fotogalerie českých Šumperáků

A proč si Češi „Šumperák“ tak oblíbili? Dá se srovnat s dnešními domy? Celý rozhovor s autorem knihy Tomášem Pospěchem najdete zde >>>