VIDEO: Superrychlý houslista zahraje průměrně 15 not za sekundu

Houslové duo Fuse hraje rockové skladby.

Houslové duo Fuse hraje rockové skladby. Zdroj: Profimedia

Dvojnásobný světový rekordman v rychlostní hře na housle Ben Lee získal titul Nejrychlejší superčlověk na světě.

Ocenění mu bylo uděleno za vystoupení, při kterém zahrál skladbu Let Čmeláka od ruského skladatele Nikolaje Andrejeviče Rimskiho-Korsakova. Tato skladba je snadno rozpoznatelná pro své zběsilé tempo a od hudebníka vyžaduje schopnost velmi rychle a přesně pohybovat prsty.

Dvaatřicetiletý hudebník je polovinou rockového houslového dua Fuse, ve kterém hraje od konce roku 2007 spolu s kolegyní Linzi Stoppardovou. „Zabralo to desítky tisíc hodin tréninku, abych dosáhl této rychlosti, ale určitě mi pomohlo, že moji rodiče byli hudebníci a povzbuzovali mě, abych hrál,“ řekl hudebník pro britský deník Daily Mail.

Hudebník ve svém vyprávění o hodinách tréninku nijak nepřehání. Ben hraje na housle od svých pěti a již jako šestnáctiletý obdržel cenu Mladý jazzový skladatel roku. Houslista se stal také prvním člověkem, který drží světové rychlostní rekordy ve hře na housle v akustické i elektrické kategorii. Jeho rychlost hraní je obdivuhodná, za pouhou minutu dokáže zahrát 810 not.

Mladý hudebník se netají ani tím, že si své hbité prsty si nechal pojistit na 3 miliony liber (zhruba 95 milionů korun). Má totiž za sebou již nehodu na bicyklu, při které téměř ztratil schopnost hrát.

Skladba Let čmeláka, na které houslista dokazuje svou fenomenální rychlost bývá považována za velmi složitou a její interpretace vyžaduje velkou zručnost. Zahrát ji ovšem můžete i ve více lidech a na nejrůznější nástroje. Třeba na láhve od piva.