Legenda mezi kluby hlásí nový start

Kam za zábavou v Ústí? Domů! Vzkříšená legenda mezi ústeckými kluby nabídne opět koncerty, divadlo i party.

Známý klubový prostor zaživá renesanci. Na začátku září znovu otevírá. A známé tváře ústecké kultury věří, že nová epocha bude úspěšná.
Práce na návratu Doma mezi neoblíbenější ústecké kluby. Po place pobíhá Vladislav Neubauer, eso mezi osvětlovači, které si ke spolupráci zve řada proslulých umělců. „Na druhou stranu,“ diriguje Jirku Krosnáře, technika, který by mohl psát historii ústeckých muzikantů.
Bar u vstupu obklopují stěny, ze kterých se dá číst. Strop je zároveň plánem New Yorku. Na první pohled je znát rukopis Karla Honsy. Nezaměnitelná postava ústecké kultury, sedí u barového pultu v živé diskuzi s novým provozovatelem klubu Pavlem Johanovským. „Větší kluby v Ústí chybí. Bylo nám líto exkluzivních prostor, a tak když se Doma objevilo v nabídce k pronájmu, vzal jsem to. Našli jsme klub v hrozném stavu. Zatím nás to stálo šest neděl nepřetržité práce a hodně peněz,“ říká Johanovský.
Klub Doma býval multifunkčním zařízením, kam chodily za zábavou davy lidí. V posledních sedmi letech ovšem už jen na diskotéky a bojoval s naivitou provozovatelů a upadajícím zájmem. „Mám kolem sebe lidi, kteří se ústeckou kulturou zabývají celý život a nejde jim jen o byznys,“ vysvětluje Johanovský.
Jako na potvrzení jeho slov vchází bubeník a znalec rockové scény Fred Pištěk spolu s Emiliem, díky kterému je měsíčník Ústecké přehledy více než originálním kulturním věstníkem. „Ústí je univerzitní město. Je tu deset tisíc studentů, ale nejsou nikde vidět, protože prostě nemají moc možností k vyžití. To je jedna skupina, na kterou se chceme zaměřit,“ prozrazuje Honsa.
V klubu dostanou kapely, divadla, workshopy. „Domů“ mohou přijít lidé denně už od jedenácti dopoledne. Třetí zářijový den odstartuje novou éru Doma. Účast přislíbila kapela Stará škola, nebude chybět to, co přežilo vzlety i pády klubu Doma, tedy diskotéka CD mazec. Dál pořadatelé slibují překvapení.
„Všichni známe otázku Kde domov můj? My už to víme. Budeme se snažit, aby na to přišlo co nejvíce Ústečanů,“ uzavírá filozoficky Karel Honsa.