Máchu fascinoval příběh vězně popraveného v Boleslavi

Jeden z největších českých básníků znal Mladou Boleslav. A inspiroval se tam.

„Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas,“ zašeptá možná v sobotu 1. května některý boleslavský milenec své dívce pod rozkvetlou třešní. Aniž by věděl, že tyto verše mohly vzniknout poblíž. Na Boleslavsku se jejich autor, Karel Hynek Mácha, často inspiroval.
Navštívil nejen hrad Bezděz, Housku či Kost, ale také Zvířetice, Zásadku, Valečov či Michalovickou putnu. Tam mu ostatně Klub československých turistů po sto letech od jeho návštěvy v roce 1935 odhalil pamětní desku.
V Boleslavi byl Mácha několikrát, ostatně v Klášteře u Mnichova Hradiště měl kamaráda ze studií Eduarda Hindla. V srpnu 1833 si od východu načrtl boleslavský hrad. Byl právě na cestě z Prahy do Krkonoš.

Na statek za milenkou

„Z Bezdězu po silnici do Mladého Boleslavu, tam náš druhý nocleh. Dříve však se podíváme do Zalužan,“ plánoval Mácha ve svém deníku.
Proč tolik stál o návštěvu Zalužan, které byly v šestnáctém století významnou tvrzí, ale za Máchova života už jen zemědělskou usedlostí za městem, není jasné.
„Možná tam byl levnější nocleh či jídlo než ve městě. Spíš tam ale básník měl slečnu,“ uvažoval boleslavský historik Karel Herčík.
V Boleslavi si podle něj Mácha nenechal ujít místo zvané Na spravedlnosti. Tam byl popravený otcovrah Ignác Schiffner. Nejpravděpodobnější předobraz Viléma z Máje.

Zabil otce na chmelnici

„Při určování zdrojů literátů jsem opatrný. Hlavně lokální historici mají tendenci umísťovat je do svého regionu. Není přitom vyloučené, že autor něco podobného zaslechl i jinde. U Máje ale vše nasvědčuje tomu, že hlavním zdrojem byl příběh Ignáce Schiffnera,“ mínil Herčík.
Schiffner 7. května 1774 ubil svého otce, který usiloval o stejnou dívku, odřezkem chmelové tyče. Stalo se to v Dubé nedaleko Doks. Vrah tělo ukryl a spolu s lidmi obětavě otce hledal. Jako poslední, kdo s ním mluvil, byl podezřelý. Nakonec se přiznal. Putoval do věznice v Boleslavi.
„Podle některých historiků byla předobrazem věže, o které se Mácha v Máji zmiňuje, schodišťová věž Staré radnice na Staroměstském náměstí,“ tvrdil historik Jiří Bartoš.
Pod šikmými okénky bývaly vězeňské kobky. Schiffner tam strávil dva měsíce. „Soudy tehdy pracovaly rychle, 19. července už mířil na popraviště,“ řekl Herčík.
Popravčí pahorek stál poblíž dnešní Kliniky dr. Pírka. Pod vyvýšeninou stáli lidé, kteří se přišli podívat na lámání kolem. Schiffner v něm zemřel jako jeden z posledních v monarchii. Císařské úřady to pak zakázaly.
O popravě se v kraji mluvilo dlouho. Za šedesát let se o příběhu otcovraha dozvěděl v šenku u dnešního Máchova jezera od hospodského Týce i Mácha. Spojil jej s osudem vůdce lupičů z Vísky pod Bezdězem Václava Kumra a u Doks popraveného Jakuba Pancíře.

Rukopis v Katusicích

Po Máchovi ovšem na Boleslavsku zůstala i hmatatelná stopa. V Katusicích, vesničce třináct kilometrů od Boleslavi, za první světové války našli rukopis Máje. Jediný, který se dochoval. Objevili jej v knihovně rolníka a významného obrozence Jana Nepomuka Krouského. Jeho potomci originál vlastní dodnes.
Letos uplyne dvě stě let od Máchova narození. Jeho čtenáři to oslaví řadou akcí. Česká pošta vydala k výročí známku (na snímku).

7krát o Máchovi 1. Narodil se 16. listopadu 1810 v Praze mlynářskému pomocníkovi.

2. Vystudoval gymnázium a práva.

3. Miloval hrady a zámky, došel pěšky do Benátek, cítil se sám, byl romantický, žárlivý i dominantní.

4. Napsal prózy Večer na Bezdězu, Marinka, Pouť krkonošská a Cikáni, skladbu Mnich, plánoval čtyřdílný román Kat. V dubnu 1836 vydal vlastním nákladem báseň Máj. Kritika ji zavrhla.

5. Jako herec v divadle J. K. Tyla poznal Eleonoru Šomkovou. Jejich syn Ludvík zemřel půl roku po Máchovi.

6. Zemřel 6. listopadu 1836 na infekci v Litoměřicích, kam nastoupil jako koncipient. Nedožil se 26 let.

7. Převoz jeho ostatků na Vyšehrad se v květnu 1939 stal manifestací proti nacismu. Máj byl jen do roku 1956 vydaný sto osmdesátkrát.

Akce k výročí Máchy 30. dubna čtení básníků u sochy Máchy na Petříně
15. května putování ze Mšena Kokořínským dolem po stopách Máchových Cikánů
28. května noční výstup na Bezděz a Máchovské sympozium v Doksech
Seznam mnoha různých akcí po celém Česku je na www.macha-2010.cz