Mladík odnesl z betlému Jezulátko a ovečku

Dřevěný betlém na Husově náměstí málem přišel o dvě sošky. Na Nový rok v noci se na něj totiž zaměřila skupinka podnapilých mladíků.

Jeden z nich neváhal a z betlému odnesl Jezulátko, které přemístil k soše mistra Jana Husa. Jeho počínání naštěstí zachytily bezpečnostní kamery, a tak na místo ihned dorazili městští policisté. V té chvíli už ale mladík odnášel další sošku, a to dřevěnou ovečku.

„Myslím, že si sošky nechtěl odnést domů. Možná měl jen pocit, že by vypadaly lépe pod sochou Jana Husa,“ řekl s úsměvem vedoucí městských strážníků Pavel Novák, podle kterého policisté muži udělili na místě blokovou pokutu.

„Dřevěné sošky se tak dvakrát až třikrát do roka stanou terčem nějakých výtržníků. Zatím jsme je ale ubránili,“ dodal Novák.

Autor betlému Jan Viktora se z podobných událostí pochopitelně neraduje, a do budoucna proto sošky nejspíš připevní, aby se nedaly odnést.

„Všechny nenechavce bych chtěl upozornit na známou pověru. Říká se totiž, že kdo sáhne na betlémové sochy, má do konce života smůlu,“ prorokoval Viktora, který se pyšní také betlémem před svým domem v Hýskově.