Na Poděbrady po asfaltu už v létě

Už o letních prázdninách budou cyklisté při cestě za koupáním využívat novou trasu.

Počasí láká k cyklistickým výletům a kolaři na Olomoucku mají na letošek slušné vyhlídky. Už během nadcházejícího léta se projedou na nové asfaltce vedoucí na populární přírodní koupaliště Poděbrady. A další trasy v různých částech Olomoucka se mají začít už letos stavět.

Cesta pro cyklisty z Olomouce k poděbradským jezerům bude součástí Moravské cyklotrasy, která spojuje sever a jih Moravy. Část odbočky na Poděbrady už postavili loni, právě teď pracují dělníci na napojení na Olomouc. Trasa vede od Řepčínské ulice až po rozhraní katastru Olomouce a Horky na Moravě.

Hotovo o prázdninách

„Snažíme se, aby byla stezka hotová co nejdřív. Předpokládám, že by to mělo být v polovině letních prázdnin,“ ujistil náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs. Potom ještě zbývá dokončit části trati, která vyznavače bicyklů dovede až do Horky nad Moravou.

„Do dvou let bude celá cyklotrasa na Olomoucku z devadesáti procent hotová. Jistě to ale zatím říct nemůžeme, protože jsou tam malé úseky narážející na majetkoprávní spory. Ale většinou jdou objet,“ vysvětlil Šnevajs.

Potřebují dotace

Letos začne stavba i další části Moravské cyklostezky, která povede přes čtvrť Povel. Cyklisté se po ní dostanou po výjezdu ze Smetanových sadů Schweitzerovou ulicí až k železničnímu přejezdu. „Pokud budeme úspěšní se žádostí o dotaci, mohli bychom celý tento úsek vybudovat v příštím roce,“ očekává Šnevajs.

Přes Olomouc má vést i 1250 metrů dlouhá část Jantarové cyklotrasy, která „prošpikovává“ Moravu. „Jde o úsek od Bystrovan až po Pavlovickou ulici. Trasa by měla vést po břehu řeky Bystřice,“ nastínil náměstek.

Pokud radním získají dotace, dočkají se cyklisté i dlouho připravované stezky do Hlušovic a také trasy spojující Holici a oblast, kde by měl vyrůst Holický les.

„Vše je připravené. Jakmile se dozvíme, že jsme dotaci opravdu získali, jsme připravení vybudovat tyto cyklotrasy velmi rychle,“ dodal náměstek Šnevajs.

PŘIPRAVOVANÉ CYKLOTRASY

Cyklostezka Hlušovice

• Délka: 2171 m.
• Termín: 2013.

Cykostezka Holice - Nové Sady

• Stav přípravy: zpracovává se dokumentace k územnímu řízení.
• Délka: 900 m.
• Termín: 2014.

Moravská cyklotrasa Povel

• Délka: 1339 m.
• Termín: 2013.

Jantarová stezka, 2. část

• Délka: 1250 m.
• Termín: 2014.