Na Šternberku najdou děti poklad jako v pevnosti Boyard

Klasické prohlídky památek už lidem nestačí, kasteláni je proto dělají zábavnější.

Vystoupení skupin historického šermu a barokní vokální kapely, prohlídka hradu v historickém kostýmu a další zpestření připravují návštěvníkům hradů a zámků v Olomouckém kraji. Kasteláni se shodují, že klasické prohlídky už tolik návštěvníků nepřilákají. Proto chystají na sezonu, která začíná tento víkend, doprovodné akce. Dnešní návštěvník si chce odnést také zážitek. A pracovníci hradů a zámků na to musí reagovat.

Poklad na konci prohlídky

„Nabídek je všude moc, a tak musíme neustále vymýšlet, čím návštěvu turistům zpestříme. Za rok u nás pořádáme na pětatřicet doprovodných akcí a kulturních programů. Nejpopulárnější je Pevnost Boyard podle stejnojmenného soutěžního pořadu. I u nás je na konci pro děti připravený poklad,“ popsala kastelánka hradu Šternberk Helena Gottwaldová.

Tento program dokázal přilákat přes šest set dětí, zatímco na běžnou prohlídku jich vyrazilo přibližně sto. Tento trend je podle ní obecný a platí pro všechny památky.

Zimu vyženou skřítci

Turistická sezona sice začíná, většina památek má v dubnu ale pouze víkendový provoz. Přesto věnují kasteláni velkou péči jejímu zahájení.

Na zámku v Náměšti na Hané přivítá návštěvníky poslední březnovou sobotu majitelka panství, která přijede v historickém kočáře. Odpoledne zpestří přibližně hodinové vystoupení skupiny historického šermu a barokní vokální kapely.

Tovačovský zámek zahájí provoz až na Velikonoční neděli výstavou historických i moderních panenek. Čarodějnickými procesy proslulý zámek ve Velkých Losinách má pro děti připravený program na Velikonoční pondělí.

Také ve Šternberku se rozhodli využít blížících se velikonočních svátků a připravili si prohlídky hradu obohacené o výklad historie.

„Předvedeme lidem, jaká výzdoba se dříve používala, jaké jídlo tehdy podávali i jak probíhal půst před nimi. Pořádáme také velikonoční jarmark, při němž si v připravených dílnách mohou děti vyrobit vlastní suvenýry. Loni přišlo na velikonoční prohlídku čtyři sta dětí a jarmark mívá až pět set návštěvníků,“ přiblížila Gottwaldová.

Vládu zimy na hradě Bouzově ukončí skřítci. „První víkend provozu už třetí rok zpestřujeme vyháněním paní Zimy pomocí skřítků a dětí, které se k nim přidají. Mohou během toho potkat Sklepníčka, Studníčka, Naschválníčka a mnoho dalších, stejně jako samotné Jaro, které se přijde ujmout vlády,“ zve kastelánka Zuzana Šulcová.

Slevy i kostýmy

Ve Šternberku se v červnu tradičně koná motoristický závod Ecce homo. „Vždycky přiláká spoustu diváků. Rozhodli jsme se toho využít a nabídneme jim slevu na vstupném do hradu. Zvažujeme, že pokud to bude mít úspěch, domluvíme se s pořadateli a příští rok prohlídku zahrneme do ceny vstupenky na závod. Slevu poskytujeme také návštěvníkům olomoucké Flory, kterou hlavně během jarní a letní etapy využívá mnoho lidí. Vše, co se nám osvědčilo, se zkrátka snažíme zdokonalovat a doplňovat,“ dodala Gottwaldová. Děti i dospělí navíc můžou absolvovat prohlídku v historickém kostýmu.

Výstava církevních ornátů bude k vidění od května do letních prázdnin na zámku ve Velkých Losinách. „Máme hezkou kolekci, kterou bychom rádi ukázali lidem. Také letos pokračuje dvanáctý ročník divadelního, hudebního a filmového festivalu Losinské kulturní léto, který se postupně stal jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v kraji,“ připomenul kastelán František Fiala. Zajímavostí je také spolupráce zámku s místní základní školou, která jednou za dva roky přesune na jeden den výuku do jeho prostor.

Hrad Bouzov se chce letos ještě více zaměřit na rodiče s dětmi. „Jednu z tras si mohou projít s průvodcem, který bude v kostýmu. Při této prohlídce budou pro děti připravené hádanky a úkoly, které je zabaví, zároveň ale rodiče během výkladu neochudíme o historii,“ řekla Šulcová.

Pro zájemce o historii nabízí hrad cyklus tří přednášek. První nese název Archeologické pátrání na Bouzovsku, druhá Parky a zahrady, ve které využijí i čerstvé zkušenosti s jeho revitalizací. Lidé se tedy také dozvědí, proč se k ní rozhodli a jak probíhala. „Poslední bude přednáška o odívání ve středověku, o pravidlech, jak se kdo oblékal a jaké materiály se používaly. Chceme nabídnout zase něco nového, aby se návštěvníci mohli na obraz podívat i z jiného úhlu a všímat si právě módních prvků a detailů,“ vysvětlila kastelánka.

Krize zasáhla i památky

Přes usilovnou snahu zpestřit prohlídky se vinou ekonomické krize stává výlet za poznáváním památek stále vzácnějším, jak dokládá příklad z Velkých Losin.

„Návštěvnost nám dlouhodobě klesá, v loňském roce jsme navíc museli zdražit vstupné. Tento rok už ale ceny zůstanou stejné. Chápu, že zaplatit vstupné, dopravu, občerstvení a nějaký suvenýr může být pro čtyřčlennou rodinu nákladné. V posledních letech se setkávám často se situací, kdy do zámku jdou jen děti a rodiče čekají venku na lavičkách. Naštěstí se jedná o propad pouze stovek návštěvníků, loni sem přišlo asi třicet tisíc lidí,“ řekl Fiala.

Svatby nahrazují turisty

Příjmy nemají na hradech a zámcích jen z prodaných vstupenek, ale také ze svateb, které stále častěji opouštějí prostředí oddávacích síní na radnicích. To potvrzuje i kastelánka hradu Šternberk, který na venkovních svatbách postavil svůj marketing.

„Svatby pokrývají finanční výpadky. Proto se snažíme při jejich přípravách udělat maximum, což se nám vrací v podobě spokojených hostů,“ řekla Gottwaldová.

Prostředí historických budov však neláká jen k jejich pořádání, konají se v něm i svatební veletrhy. „Letos pořádáme už třetí ročník. Hrad bude opět vyzdobený a vystavené bude vše, co se svatbami souvisí. Tak jako u prohlídek, i u veletrhu se snažíme přinést něco navíc. Tento rok proto nabídneme ochutnávku svatebního cukroví v ceně vstupenky,“ dodala kastelánka.

Při této akci se loni konala i svatba v přímém přenosu. Snoubencům bylo zdarma zapůjčeno oblečení a hrad jim věnoval obřad.