Nový ráj pro skejťáky i bikery

Tábor má podle jezdců nejlepší skate park v jižních Čechách. Vyšel na 1,4 milionu korun.

„Už jste viděli, co udělali za betonovou hrůzu? Ještě ji slavnostně otvírají a stála milion nebo dva,“ hřímá anonym do telefonu.
Mluví o novém skate parku na sídlišti Nad Lužnicí, který je v provozu sotva pár dní. Pro laika je to možná beztvará betonová kompozice překážek, jenže pro skateboardistu ráj.
„Chápu, že se někdo nezkušený na park takhle dívá, ale je udělaný profesionální firmou. Můžeme na něm pořádat i závody českého poháru. Termín letos máme 13. srpna. Náklady zhruba z poloviny pokryly dotace,“ pochvaluje si skateboardista Miroslav Brož.
Označuje park za nejlepší v jižních Čechách. Důkazem je, že si ho jezdí vyzkoušet i nadšenci z Českých Budějovic nebo Jindřichova Hradce. Oceňují zajímavé triky, které mohou na překážkách dělat. Ať už se odrážejí na skateboardu levou, nebo pravou nohou.
„Beton je méně hlučný, trvanlivý a celý prostor jde projet plynule. Užijí si na něm i bruslaři a kolaři,“ vysvětluje Brož.

Firma myslela i na vodu

Na banku, což je nakloněná plošina na začátku areálu, nabírá skateboardista rychlost a vyskočí na zábradlí. Po něm se elegantně sklouzne a přes centrální překážku směřuje k jedné z ramp, kde vyletí do vzduchu. Stejně se nechá vykopnout „pooljamem“, jakýmsi betonovým dělem, které trčí do vzduchu. „To je překážka převzatá z ulice. Má připomínat ohnutou značku,“ říká Brož.
Pokud by měl areál celkově ohodnotit, volí bez přemýšlení jedničku. „Firma myslela také na to, že plošinu centrální překážky udělala v mírném spádu, aby po ní mohla odtékat voda. Nebo nenechala ostré hrany u země, takže i v tomhle místě je možné dělat různé triky,“ vyzdvihuje detaily Brož.
Je členem sdružení TaBoard. S ostatními plánuje otevřít od podzimu skateovou školu.
„Chceme mladé trochu pošoupnout. Už teď od nás občas dostanou staré prkno, aby se učili,“ dodává Brož.
Podle něj jde sice o sport, ale setkání ve skate parku nebo závody jsou i společenskou akcí.
Po otvírací akci 7. května s názvem TaBoard Skate Opening bude afterparty v táborském klubu Bardo. Přijede i kapela Sunshine a pražský DJ Barlow.