Nový typ umělé inteligence dokáže rychle rozpoznat zbraň ve videu, může to způsobit revoluci v bezpečnosti

Správná detekce čtyř zbraní v obraze

Správná detekce čtyř zbraní v obraze Zdroj: UBR

Ukázka některých obrazů pro detekci zbraně
Ukázka chybné detekce ve filmu Pulp Fiction - dvě osoby v pozadí drží zbraně, ale systém zbraně nerozpoznal
Chybná detekce zbraně tam, kde ve skutečnosti není
Ukázka jednoduché detekce zbraně v jasném záběru
5
Fotogalerie

Vědci vytvořili novou umělou inteligenci na rozpoznávání zbraní ve videu. Systém je extrémně efektivní a rychlý. Rozpoznávání v reálném čase by mohlo způsobit převrat v bezpečnosti.

 

Vědci z univerzity v Granadě (UGR) představili nový systém umělé inteligence, který je zaměřen na rozpoznávání zbraně ve videozáběrech v reálném čase. Nový model disponuje nejen skvělou efektivitou a rychlostí, ale také velmi nízkou chybovostí, která byla problémem hlavně u starších podobných systémů. Nasazení tohoto systému je navíc jednoduché a může zcela změnit to, jak zajišťujeme bezpečnost a ochranu na mnoha místech.

Zbraň která se objeví na místech, kde nemá co dělat, je s velkou pravděpodobností značně nebezpečná nebo vede k nebezpečné události. Může jít o benzínku za rohem, nebo klidně i živý stream na Facebooku. V obou případech by se jistě měl spustit „alarm“, který upozorní policisty a další orgány, že se něco takového děje.

Zatímco dříve takovou situaci mohl detekovat a oznámit pouze člověk samotný, nyní přichází na pomoc umělá inteligence, která dokáže být ještě mnohem efektivnější a hlavně levnější, než třeba strážce benzínky, natož množství potřebných lidí, kteří by sledovali třeba miliony živých streamů z Facebooku nebo Twitche.

Umělá inteligence, která se vyzná ve zbraních

Vytvořená umělá inteligence využívá techniky hlubokých neuronových sítí a aby byla skutečně použitelná, musela být naučená tak, aby dokázala rozpoznat jakoukoli zbraň v obrazu extrémně rychle – v rámci sekund. Vzhledem k tomu, že přepadení třeba zmíněné benzínky může trvat třeba jen minutu, je rychlost detekce velmi důležitá.

Zároveň je nutné, aby dokázala zbraň rozpoznat i v nedokonalém obraze, protože je jasné, že většina bezpečnostních kamer není vybavená senzory s vysokým rozlišením, skvělou světelností a podobně. Vyvinutá umělá inteligence dokáže analyzovat obraz i velmi nízké kvality rychlostí 5 snímků za sekundu. To stačí na to, aby dokázala pracovat v reálném čase a případně aktivovat „alarm“.

Dle vyjádření se jedná o největší revoluci v oblasti detekci zbraní a aby to vědci i dokázali, pochlubili si skvělým výsledkem v náročném testu.

Testování na akčních filmech

Aby vědci mohli otestovat všemožné obrazy, ve kterých se zbraně vyskytují a nikoli pouze omezené množství záběrů z různých bezpečnostních kamer, zaměřily testování i na klasické akční bijáky z 90. let. Mezi nimi nechyběly bondovky, Pulp Fiction, Mission: Impossible a řada dalších. Součástí testovacích záběrů byly i Youtube videa s velmi nízkou kvalitou.

Systém umělé inteligence se už v této fázi chlubí efektivitou až 96,5 %, kdy správně rozpoznal zbraň v záběru. Chybovost je tak na velmi nízké úrovni a v rámci dalšího vývoje se pochopitelně ještě bude snižovat. Navíc lze spuštění „alarmu“ nastavit pro více pozitivních časový úseků (více než zmíněných 5 snímků v obraze) tak, aby se minimalizovala chybná detekce.

Zabezpečený svět sledovaný umělou inteligencí

Na mnoha místech už jsou dnes kamery běžnou součásti – benzínky, obchody, banky, kanceláře, školy, ulice, letiště a podobně, s rozmachem streamování živého videa vznikají rovněž obrovské objemy dat, které je nutné analyzovat v reálném čase. Zatímco člověk je na takovou práci neefektivní a hlavně drahý, umělá inteligence je levná, rychlá a snadno implementovatelná.

Tento systém tak není problém nasadit i na starších kamerových systémech, což znamená, že se můžeme dočkat brzké bezpečnostní revoluce. Jakmile se totiž někde objeví zbraň, bude okamžitě přivolána policie či bezpečnostní služba a útočník tak bude mít opravdu minimum času na to, způsobit větší škodu a zranění.

Když se podíváme do historie například masakrů v amerických školách, rychlost reakce bezpečnostních složek se úměrně rovná tomu, kolik obětí takový masakr přinesl. Pokud by si v takovém případě například útočník jen na chvilku zkontroloval zbraň na chodbě sledovanou kamerou s tímto systémem a hned ji zase schoval, stihla by to detekovat a teoreticky přivolat polici dříve, než by se něco stalo.

Souvisí s tím ale fakt, že s takovou vyšší bezpečností se budeme muset částečně vzdát anonymity, protože budeme neustále sledování na stále více místech a každou sekundu. Dokud se o to bude starat umělá inteligence zaměřená na bezpečnost, je to skvělé a bezproblémové řešení. Problémem je ale případná zneužitelnost čím dál většího počtu kamer k protiprávním účelům, které by mohly plnit cíle jednotlivců či skupin.

V takovém případě je nutné myslet na klasický problém „Kdo hlídá hlídače?“ a zabezpečit samotný systém tak, aby nemohl být zneužitelný žádným člověkem, hackerem a podobně.

Další zajímavosti ze světa vědy a techniky najdete na VTM.cz >>>