OBRAZEM: Jak vypadá citlivá a nápaditá konverze církevního areálu na moderní školu

Církev prodala barokní areál pod podmínkou toho, že ho obec nenechá zchátrat. Veškeré architektonické vstupy probíhaly v souladu s památkovou ochranou. Areál je totiž kulturní památkou.

Církev prodala barokní areál pod podmínkou toho, že ho obec nenechá zchátrat. Veškeré architektonické vstupy probíhaly v souladu s památkovou ochranou. Areál je totiž kulturní památkou. Zdroj: BoysPlayNice

Barokní areál ve Vřesovicích odkoupila obec od církve v roce 2013. Veškeré architektonické vstupy probíhaly v souladu s památkovou ochranou. Areál je totiž kulturní památkou.
Přestavba na moderní školní areál vyšla na 33 milionů korun.
Potřeba rekonstrukce vyvstala na základě požadavku rozšířit kapacitu školy.
Jedním z prvních cílů bylo zachránit rychle chátrající krovy hospodářských křídel barokního komplexu.
Potřeba byla také hned na začátku rekonstrukce upravit neuspokojivý stav vnitřního dvora.
25
Fotogalerie

Barokní církevní areál na Prostějovsku se díky konverzi proměnil na moderní školní zařízení. Projekt přeměny vyšel na 33 milionů korun. 

„V návrhu jsme kladli důraz na propojení jednotlivých částí tak, aby nebyla potlačena jejich historická hodnota jako komplexu a aby se zde uživatelé školy i stacionáře cítili společně příjemně a svobodně užívali veškeré jeho části,“ přiblížili architekti.

Projekt pro obec Vřesovice u Prostějova zpracoval Jiří Markevič z Public Atelieru a Jaroslav Sedlák ze studia Fuuze.

Hlavní objekt areálu – někdejší fara – funguje jako základní škola od roku 2013. O dva roky později byl v přízemí dvou hospodářských křídel zřízen denní stacionář s kuchyní a jídelnou, které jsou využívány i základní školu.

„Našim úkolem bylo další část hospodářských staveb rekonfigurovat do dvou kmenových tříd a dvou odborných učeben, což se podařilo dokončit loni,“ přibližují autoři projektu.

Barokní komplex čeká ještě jedna úprava, a to přeměna orlovny na tělocvičnu a dvě klubovny. Projekt je připravený, financovat by se měl z dotací.

Prohlédněte si, jak dopadla rekonstrukce barokního objektu v následující galerii: