Odborník dal opavským hospodským za točení piva dvojky

Jak opavské restaurace čepují pivo? Sedmička to vyzkoušela. Na pomoc si přizvala odborníka.

Třikrát mělo pivo pod míru, čtyřikrát bylo teplé. Takových nápojů se Sedmička dočkala při testu v sedmi opavských restauracích a barech. Porotce v soutěžích v točení piva Jiří Vizauer, který se na testu podílel, přesto opavské hospodské pochválil.
„Z mého pohledu je to docela úspěch. Čekal jsem horší výsledek, je dobře, že to dopadlo lépe,“ zhodnotil Vizauer čepování piva.
V každém podniku tým sledoval, jak výčepní čepují objednaná piva, a posoudil konečný výsledek. Vizauer dal každé restauraci dvě známky, jednu čistě za pivo, druhou za celý postup točení, zacházení se sklenicemi a roznášení.
Testování odstartovalo U Evžena na Beethovenově ulici. Odborník Sedmičky si nechal načepovat půllitr a zpoza baru kontroloval, jak se jeho sklenice plní. Přinesené pivo mělo pod míru. „Pěna spadla strašně rychle a pivo je teplejší, ani se mi neorosila sklenice,“ všímal si Vizauer.
V Myslivně prošly testem krušovice. Pivo bylo na pohled bez chyby. „Sklenice je bohužel cítit jarem,“ poznamenal odborník. Radegast v Motoscootu označil za mrtvé pivo. „Skoro bez bublinek, trochu teplejší a pěna byla dole zase hrozně rychle,“ popsal Vizauer.

Jediná pivní jednička

Testování pokračovalo v restauraci U Zlatého kříže, bývalém El Pasu. Tady dostalo pivo jako jediné ze sedmi testovaných jedničku. „Pěna drží, je celistvá, míra přesná, teplota dobrá,“ pochválil Vizauer. O poznání horší známku však dal za celkový dojem. „Sklenice jsou postavené dnem vzhůru na textilu, takže se zevnitř zapaří. Pivo čepují do suchých sklenic, ale mělo by se točit do mokrých, aby nedostalo takový šok. A nedostali jsme pod pivo podtácky,“ komentoval Vizauer.
U Bílého koníčka čepují způsobem na hladinku. Pivo točí najednou a přinesená sklenice působí dojmem, že je podmírové, protože velkou část tvoří pěna. „Je to mokrá pěna, devadesát procent jí tvoří pivo. Je nejlepší se hned napít, chutná jako jemná smetana,“ vysvětlil provozní Jiří Stehlík.
Testovací tým počkal, až pivo dojde. U malého piva došlo až po míru, u velkého nepatrně pod ni. Od odborníka Sedmičky dostalo dvojku, za celkový dojem si restaurace odnesla jedničku. „Tady dělají téměř všechno kolem piva tak, jak by se to mělo dělat,“ dodal Vizauer.
Největšího podmíráka redakce Sedmičky dostala ve Středověké krčmě. „Teplota je zase vyšší,“ poznamenal Vizauer. Celkový dojem ocenil na trojku, mimo jiné i za prsty servírky v odnášených pivních sklenicích.
V Marině na náměstí Osvoboditelů byla plzeň načepovaná bez chyby, ale teplejší. „Teď to ještě jde, ale v létě bych to vnímal jako teplé pivo,“ uzavřel Vizauer známkou dvě za pivo, ale jedničkou za čepování a obsluhu.
Ve všech navštívených restauracích čepovali pivo do suchých sklenic. „To může být důvodem, proč je pivo teplé. Můžete mít krásně nastavenou teplotu piva, ale když ho natočíte do neochlazené sklenice, je to znát,“ radí Vizauer.

Maximálně natřikrát

Nikde také nekontrolovali pivní sklenici před čepováním proti světlu, jestli v ní nezůstala mastnota, která dokáže pivo pořádně zkazit.
Pouze U Evžena a ve Středověké krčmě obsluha nabídla všechny druhy piva, ostatní předpokládali, že to zákazník zná.
I laik pozná správně natočené pivo. Kvůli míře musí počkat, až dojde. Pěna má být krémová, bez velkých bublin.
A jak si pivo natočit? „Vždycky do skla. Čepovat částečně po skle a maximálně natřikrát,“ radí Vizauer.