Ostrava 2050: nové centrum, bydlení na Emě a nesmrtelný Baník

Jaké bude město za čtyři desetiletí? Sedmička udělala průzkum, jak další vývoj Ostravy vidí lidé nejrůznějších profesí.

Lepší město. Tak lze krátce vyjádřit, co si oslovení umělci, architekti nebo sportovci většinou od budoucnosti slibují. Ostrava má být podle nich město spokojených, sportujících i kulturních lidí. Opatrnější jsou však ti, kteří mají přemýšlení o budoucnosti v popisu práce.
„Jaká bude Ostrava v roce 2050? To závisí na spoustě ukazatelů z politiky, ekonomie i sociální oblasti,“ myslí si slezský sociolog Jiří Siostrzonek. „Vidíme, jak se situace s nástupem nové politické garnitury snadno mění. Co čtyři roky může být vše jinak. Už jen z toho důvodu je tak vzdálená budoucnost těžko odhadnutelná,“ dodává sociolog.

Skanzen Mittalu

To architekti z ostravského Projektstudia, David Kotek a Oldřich Bajger, vidí Ostravu roku 2050 v celkem jasných obrysech:
„Z Poruby nebo z Dubiny se dostanete za patnáct minut nadzemní drahou. Ta je mimochodem jako prstenec kolem celé Ostravy, protože jezdit autem se už prostě nevyplatí. Není ropa a voda je dar. Té už si vážíme více,” popisují svoji vizi Kotek s Bajgerem.
Na hulváckém kopci se bude stavět nové centrum Ostravy. „Logicky uprostřed města. Slezská Ostrava má konečně náměstí a na haldě Emě vyrostl komplex bytových a administrativních jednotek využívajících uvolněného tepla „umělé hory“. Laguny jsou plné ryb a na kole, které sekundárně vyrábí elektřinu, Ostravané uhánějí do skanzenu továren Mittalu. Mezi Karvinou a Orlovou v dnešní zničené krajině je meziplanetární stanice. Létáme na měsíc, protože tam kopeme doly. Ostrava se chystá na město kultury roku 3000,“ líčí architekti.
Oslovení realitní experti míní, že za bydlení si lidé v budoucnosti dost připlatí. „Hodnota nemovitostí pro bydlení i ke komerčnímu užívání se v tomto regionu mnohonásobně zvýší. Ostrava se stane v roce 2050 centrem realitních služeb hned tří zemí. Tedy i sousedního Slovenska a Polska,“ předpovídá dobrý realitní byznys David Rewenda z realitní kanceláře Sting.

Herci ve 3D

Jistým pochybovačem je ostravský herec Norbert Lichý. „Když tak hledím z okna, není vůbec jisté, jestli se nějaké budoucnosti ještě dožijeme,“ komentuje hvězda Divadla Petra Bezruče další ze smogových vln, které v těchto dnech město zasahují. Pak se ale Lichý ukazuje jako velký optimista, pokud jde o divadlo. Lidé v Ostravě prý budou dál divadla navštěvovat a při tom sledovat na jevišti živé herce. „Myslím si, že už jenom kvůli tomu, co dnes vysílají ostatní média. To jsou takové věci, že lidé budou chodit do divadla poměrně často,“ odhaduje Lichý. A ani herci prý nejsou na vymření. „Máme tu výhodu, že jsme od začátku světa ve 3D, a to je dnes moderní technologie. V tomto směru jsme technicky hodně daleko,“ uvažuje Lichý. Divadlo, a také knihy, prý v Ostravě rozhodně přežijí.

Konec ostudy

Obdobným optimistou jako Lichý je i někdejší slavný útočník a nynější fotbalový funkcionář Werner Lička. „Lidé budou dál chodit na fotbal. Fotbal i Baník jsou věčné,“ říká Lička bez jakéhokoli zaváhání. I běžní Ostravané se mají věnovat sportu a Lička věří, že dokonce budou mít kde.
„Do roku 2050 snad v Ostravě konečně vznikne nádherný víceúčelový stadion. To, že jsme šestašedesát let po válce nedokázali v Ostravě postavit důstojný sportovní stánek, považuji za jednu z největších ostud nás Ostravanů,“ pokračuje Lička.
Ostravu v roce 2050 si představuje jako město vzdělání, kultury a sportu. „To Ostrava potřebuje všeobecně,“ je přesvědčen Lička. Ať už se prý lidé budou věnovat jakémukoli sportu, na prvním místě prý bude fotbal. „Fotbal je lokomotivou sportu, největší fenomén vůbec,“ nepochybuje Lička, že sport, kterému sám zasvětil celý život, nezanikne.

Světlá budoucnost

„Mezilidské vztahy v roce 2050 budou jistě mnohem kultivovanější, vstřícnější a vybranější, než tomu bylo v letech minulých. Rodiče budou mnohem více času trávit se svými dětmi,“ je přesvědčena ostravská psycholožka Svatava Janošková. Svůj optimismus vyvozuje z vývoje, kterým město prochází. „Již nyní je patrné, že se Ostrava začíná výrazně proměňovat. Z bývalého srdce těžkého průmyslu se stává centrem kulturního života. Taková proměna přináší i proměnu mezilidských vztahů,“ vysvětluje Janošková.

Stop cukrům

Jak budou lidé vypadat? „Hodně bude záležet na ekonomické situaci,“ zamýšlí se ostravský dietolog Rajko Doleček. „Jestli se lidé budou krmit levnými sacharidy, budou také podstatně víc tloustnout. Musíme věřit, že lidé získají vizi správného životního stylu,“ konstatuje Doleček. A přidává dlouhý seznam věcí, které by se měly do té doby v Ostravě zlepšit. Od stavu ovzduší přes dětská hřiště až po otázku parkování v centru. „Snad už budou na všechna auta nějaké podzemní garáže. Ulice plné aut jsou opravdu ošklivé,“ stěžuje si Doleček.