Páni kluci zestárli o pětatřicet let. Vrátí se na místa natáčení

Páni kluci se vrátí do Levína o pětatřicet let starší. Zavzpomínají 30. července v osm hodin večer na návsi.

Poprvé stáli před kamerou a prožili neopakovatelné prázdniny. Michal Dymek, Petr Voříšek a Magda Reifová. Jako Tomáš, Hubert a Blanka ve filmu Věry Plívové-Šimkové natočeném v roce 1975 podle románu Marka Twaina Dobrodružství Toma Sawyera.
Poslední červencovou sobotu příběh pro všechny správné uličníky promítnou na návsi v Levíně na Úštěcku. „Od osmé večerní budeme besedovat s hosty, kteří ve filmu hráli. Určitě přijede Michal Dymek. Součástí programu je akustické vystoupení Radka Švejdy ze skupiny Ferit. Po setmění promítneme film s vystříhanými scénami, které ještě nikdo nezveřejnil,“ zve Radek Kubala, spolupořadatel a provozovatel Elektrotechnického muzea Zubrnice.
Nedaleko Zubrnic, kde se nachází Muzeum lidové architektury a Zubrnická museální železnice, film Věra Plívová-Šimková natáčela. A také na dalších místech severních Čech, například v Litoměřicích na Dómském náměstí či v Krupské ulici. Nebo na Teplicku na zřícenině Rýzmburk, kde našla trojice rošťáků poklad, který si tam ukryli zloději. Michal Dymek v těchto místech prožil jedny z nejkrásnějších prázdnin. „V partě kluků a holek, se kterými jsme si rozuměli. Natáčení byla velká zábava,“ vzpomíná Tom z Pánů kluků. Zahrál si i Tondu v komedii Leť, ptáku, leť! a ztvárnil postavu Secunda v české komedii Dva na koni, jeden na oslu. S Magdou Reifovou a Petrem Voříškem se sešel po čtyřech letech v dojemném příběhu z prostředí dětského domova Indiáni z Větrova. Hubert (Petr Voříšek) rád vzpomíná na nádraží. „Mašinky ve filmu mě bavily ohromně,“ říká a vyjadřuje úctu k hercům, kteří se k dětským hrdinům chovali jako ke kolegům.
„Ve filmu hrála půlka Litoměřic a všichni se oblékli do secesních šatů,“ usmívá se při vzpomínce Magda Reifová, pro kterou byla role do Tomáše zamilované Blanky její nejhezčí dětskou rolí. Pamatuje si také, jak jim Josef Laufer, jenž ztvárnil strojvůdce, hrál na kytaru a po natáčení opékali buřty.
Litoměřičtí obyvatelé, kteří byli v době natáčení dětmi, si vybavují, jak k nim do školy přišli lidé od filmu a hledali malé herce. „Měl jsem smůlu, mě si nevybrali,“ směje se dnes Ivo Šíma, tehdy žák páté třídy. Knihy Marka Twaina četl jedním dechem a na Pány kluky se vždy rád podívá. Chystá se proto v sobotu do Levína, aby viděl i vystříhané scény a poslechl si vyprávění Michala Dymka, který se na natáčecí místa rád vrací i s rodinou. Ve svém vzpomínání na prázdniny s Pány kluky zmiňuje právě jednu z vystříhaných scén, kdy herec Jiří Lábus zápasí na zahradě s dlouhým žebříkem.
Pořadatel Radek Kubala vlastní unikáty. Kromě fotografií z natáčení i mimo něj ručně nakreslený scénář k filmu, určenému pro všechny od šesti do sta let. Pro sobotní večer doporučuje. „Vezměte si s sebou deky, karimatky, popřípadě jiné podložky na sezení. Hostinec je v místě projekce.“