Pepa Vojtek z Kabátů: Na dovolenou letos pojedeme do... Průhonic

Zpěvák skupiny Kabát Pepa Vojtek bude mít čtvrté dítě. A vzpomíná na temné období v Teplicích.

Frontman kapely Kabát, Pepa Vojtek je Severočech jako poleno. Narodil se v Teplicích. Od dětství hrál fotbal a vyučil se opravářem telefonů. V roce 1988 se stal zpěvákem teplické rockové skupiny Kabát, která má několik Slavíků a především spoustu fanoušků.

Jeho kapela Kabát patří mezi nejlepší rockové kapely u nás. Pepa je také velký milovník žen. Byl několikrát ženatý. Kolikrát přesně o tom se rozpovídal v našem rozhovoru.

Jako vyučený opravář telefonů zvládnul byste dát dohromady dnešní chytré telefony? Nebo kdyby za vámi přišel někdo ze známých, že mu zlobí mikrofon, nebo nejdou odesílat SMS, dokázal byste poradit?

V době, kdy jsem pracoval u Spojů, jako opravář klasických telefonů, byly mobilní telefony velké jako krabice od bot a pokrytí sítí tak děravé, že bylo lepší napsat dopis. Ten byl rychlejší. S mobilem jsem přišel do styku už jako klasický konzument mobilního volání.

Údajně, když jste ve škole skládal závěrečné zkoušky, byla celá porota v náladě?

Ani jsem se jim nedivil. Potom, co si s náma užili, bych se opil taky.

Jak zkouška dopadla?

Výborně, komise to nijak neprodlužovala, takže jsme všichni zdárně studium ukončili a záhy se přidali v oslavování.

Blíží se konec školního roku, co bude mít Valentýnka na vysvědčení? Sledujete to? Nebo stejně jako kdysi můj otec, ani nevíte, do jaké třídy vlastně chodí?

Valentýnka bude mít skvělé vysvědčení, protože je celá tatínek.

Ženatý nejste poprvé, máte čtyři děti. Jak jsou staré a které z nich je vám asi nejvíc podobné, fyzicky, charakterem?

Ženatý jsem potřetí a děti mám zatím tři, ale čtvrté je na cestě. Moc se všichni těšíme, že rozšíříme řady Vojtků na tomto světě. Pepa má pětadvacet let, Valentýnka deset, Matýsek skoro pět a prcek čekatel-ka se narodí za čtyři měsíce. Každý si do života neseme části obou rodičů. Ty dobré mají moje děti samozřejmě po mně.

O tom žádná. Sejdou se vám někdy všechny doma na víkend?

Někdy se to podaří a pak je to docela mazec. Třeba vánoční svátky, když se sejdeme komplet rodina, tak to jsem za hodinu na mrtvici.

Jak to pak zvládá vaše současná partnerka Jovanka?

Je to skvělá žena, manželka a kuchařka, takže když chceme mít doma klid, zacpeme dětem a psům pusy jídlem a je aspoň na chvíli pokoj.

Četla jsem, že nemáte rád reality show, přesto jste koučem v Hlasu ČeskoSlovenska. Co se stalo, změnil jste názor?

Nemám, ale chtěl jsem to prostě zkusit.

Nevím, zda se mi to zdálo, ale přišlo mi, že jste si vybíral vyloženě rockové typy?

Hlavně jsem vybíral skvělé zpěváky, což všichni v mém teamu jsou.

Teď mě napadá, kdysi jsme vás mohli vidět jako porotce vlastně v takové lehčí formě Hlasu, a sice v pořadu DO-RE-MI. Jak na to vzpomínáte?

Dobře, byl jsem o deset let mladší a o deset kilo lehčí.

Co rád v televizi sledujete a co byste si nikdy nepustil?

Rád mám klasické komedie nebo sci-fia nikdy bych si nepustil reality show.

Jak vypadá takový obyčejný den rockera, když zrovna nekoncertuje, nemá natáčení v televizi, nedělá rozhovory, prostě je doma s rodinou. Například v kolik vstáváte, vaříte a chodíte nakupovat?

Dělám to, co každý normální občan v naší krásné republice. Sekám trávu na svém golfovém hřišti, zametám přistávací plochu své helikoptéry, nebo si zaletím na jachtu, která kotví na Floridě. Prostě tak, jak říkám, žiji jako každý poctivě pracující člověk. Celkem nezajímavá činnost, co?

Ano. Jak často jezdíte jako rodilý Severočech k nám na sever? Máte tu přece kamarády a zbytek kapely.

Jezdím na sever pouze za rodiči, anebo když máme s kapelou zkoušku.

Tedy pokud nejedu cíleně na váš koncert, na ulici v Teplicích vás jen tak nepotkám. Anebo je to možné? Mohou vás čtenáři potkat třeba na Benešáku?

To je asi tím, že už se v Teplicích vůbec nezdržuji. Odešel jsem odsud v roce 1999, protože jsem byl většinu času ve své hospodě. Ale to byla ta nejtemnější doba mého života. Jsem rád, že jsem se tohoto břemene zbavil jednou provždy.

Zatím jediný letošní koncert u nás na severu bude ve Vesci u Liberce, na festivalu Benátská noc, který se z Malé Skály na Jablonecku přesunul sem. Kdy v nejbližší době ještě zamíříte s kapelou na sever Čech?

Jedeme v létě na několik festivalů. Ještě to není celé uzavřené, tak nevím, kdy se objevíme poblíž Teplic. Tyhle info jsou na našich stránkách www. kabat.cz

Vídáte se s klukama z kapely, i když zrovna nekoncertujete? Zajdete někam posedět? Kde se scházíte?

Občas se sejdeme, pokecáme, probereme politickou situaci, ženský, auta, jídlo, nemoci a léky a pak plni optimismu vyrazíme na zkoušku.

Takže jste optimista každým coulem. Už máte naplánovanou dovolenou? A co raději Čechy, nebo zahraničí?

Jelikož je Jovanka v očekávání, letos pojedeme tak akorát do…Průhonic pro kočárek a výbavičku. Ale máme krásnou zahradu, a tak si myslím, že si léto užijeme spolu doma. Už se těším.

Pepa Vojtek

• Narodil se 21. června 1965 v Teplicích.
• V roce 1988 přišel do skupiny Kabát.
• Objevil se ve filmech Jak se krotí krokodýli a V peřině.
• Hrál v muzikálech Kat Mydlář, Baron Prášil, Dracula a Angelika.