Pěší zónu Veleslavínkou a Perlovkou, přeje si primátor Baxa

Sto dní je na radnici primátor Martin Baxa. Bývalý radní pro kulturu a gymnaziální učitel. Sedmý a nejmladší primátor v novodobých dějinách Plzně.

Veleslavínka, Sedláčkovka, Perlovka, podle primátora Martina Baxy bude z těchto ulic v centru města pěší zóna.

„Je to můj osobní cíl. Udělám vše pro to, aby to bylo v tomto volebním období,“ říká primátor Martin Baxa v rozhovoru pro Sedmičku.

Ještě stále učíte na gymnáziu na Mikulášském náměstí zeměpis a dějepis. A protože si kvůli narůstajícím povinnostem v politice pořád snižujete úvazek, musíme vás trochu vyzkoušet Jaké je hlavní město Surinamu?

Těch hlavních měst znám hodně, to jste mě trochu dostali. (chvilka váhání) Ale je to Paramaribo.

Správně. Ale pojďme do politiky. Před volbami jste slibovali zprůhlednit veřejné zakázky. Co se za sto dní od vašeho jmenování změnilo?

Uložil jsem po nástupu náměstkovi Rundovi, který má investiční oblast na starosti, aby na tom pracoval. Naším cílem je, aby se na internetu vedle zadávací části zveřejnil a znázornil průběh celé zakázky. Během tohoto roku ten systém zprovozníme.

Opozice kritizuje programové prohlášení vedení města. Nejsou v něm některé formulace příliš samozřejmé? Třeba zajištění péče o seniory.

Chci zdůraznit, že to je programové prohlášení. Ta kritika se míjí cílem. To není seznam investic, nebo detailní plán rozvoje. To je dokument, definující společné cíle, kterých chceme dosáhnout. Jsou zde popsány oblasti, ve kterých chceme zlepšovat současný stav a přijímat jasná opatření. Jsou tam věci obecnější, ale i konkrétnější, ale to k tomuto dokumentu patří.

Co znamená v programovém prohlášení slib zvýšené péče parkům a rozšiřování zeleně?

Velkým úspěchem minulého volebního období byla Mlýnská strouha. To je dnes nesmírně oblíbené místo. My bychom chtěli pracovat na parku u Ježíška a já osobně bych chtěl, aby se nám podařilo alespoň částečně dokončit Sadový okruh až k divadlu. Terasy zde vypadají dost neutěšeně.

Další slib: rozšíření úředních hodin magistrátu. Jak bude na úřadě pro veřejnost otevřeno?

Chceme, aby se jeden úřední den v týdnu, úřední doba prodloužila tak, aby se člověk, kterému ta současná nevyhovuje, mohl také objednat. Bude na něj čekat úředník, který jeho záležitost vyřídí. Má to být cílená služba pro lidi, kteří normálně nestíhají. Pro ty, kteří to chtějí využít, chceme více elektronizovat veřejnou správu. Rádi bychom to zvládli během prvního pololetí tohoto roku.

Prosazujete obchvat Roudné?

V koalici na to máme vyhraněný názor. Obchvat Roudné potřebujeme. Není to projekt, kde počítáme s tím, že budeme v září roku 2014 stříhat pásku, ale chceme udělat vše pro to, aby se s obchvatem začalo. Podle nedávného průzkumu si většina Plzeňanů přeje zklidnění centra města.

Co v tomto směru podniknete?

Společně s centrálním obvodem se budeme domlouvat na předzahrádkách, aby byla letní sezona aktraktivnější. Chceme také předzahrádky zlepšit a snížit jejich cenu. Za druhé budeme chtít více laviček v centru. Třetí je rekonstrukce některých silnic v centru. Veřejně známá věc je pěší zóna v Riegrově ulici. Mým osobním cílem je rekonstrukce ulic Perlová a Veleslavínova a části Sedláčkovky. Tam je to podle mě zatím neutěšená část města. Tím by se bezprostřední centrum města uvedlo do lepšího stavu než dnes. Projekt je připravený bude to stát desítky milionů. Uděláme vše pro to, aby to bylo během tohoto volebního období.

Jaký je teď nejpalčivější problém vedení Plzně?

Úplně jednoznačně je to reforma rozpočtového určení daní. Děláme všechno proto, aby dopady na nás nebyly žádné, nebo jen minimální. Ale nejsme ti, kdo o tom rozhodují. Vše se dojednává na ministerstvu financí. Je ale možné, že Plzeň přijde o sumu v řádech stovek milionů. Pak by to byl obrovský problém pro město.

Co projekt nového divadla v Jízdecké ulici?

Náměstkyně Herinková prohlásila, že podle předběžné archeologické zprávy se dá čekat, že se stavba kvůli případným nálezům neprotáhne. Podle mých informací od archeologů lze čekat opak. Stavba obchodního centra Plaza, která je hned vedle se protáhla zásadně. Navíc se ještě neuskutečnil ani předběžný archeologický výzkum. Náš harmonogram prací počítá s první premiérou v září roku 2014. Tento časový plán ale skutečně počítá s tím, že se neobjeví žádné problémy, které stavbu protáhnou.

Výrazně se zasazujete o kulturní projekty města. Nejste zaměřený příliš jedním směrem?

Od začátku říkám, že už na kraji jsem se věnoval oblastem jako jsou kultura, památky, školství. Musím se učit dopravní infrastukturu, vodohospodářství. Určitě ale nejsem jednostranně zaměřený. Moje zaměření je ale bezpochyby velkou výhodou v situaci, kdy Plzeň získala titul Evropské hlavní město kultury, protože v této problematice jsem doma.

Nebude splnění všech slibů koalice příliš nákladné? Divadlo přijde na jednu miliardu, stadion na čtyři sta milionů. Další stovky milionů na kulturní fabriku na Světovaru,..

Zákon nám ukládá městské finance vést tak, abychom se nedostali do úvěrové pasti. Máme úvěrový rámec Evropské investiční banky dojednaný již v minulosti za velmi výhodných podmínek, které slouží na rozvojové projekty města. Čerpáme ho tak, abychom ho měli pořád pod kontrolou a jeho splácení neohrozilo fungování města. Potom jsme v situaci, že potřebujeme dělat velké projekty, ale máme omezené rozpočty města. Můžeme volit variantu, že nečepráme nic, ale nebudeme nic stavět. Situace je jasná. Potřebujeme stavět velké projekty, na které můžeme peníze čerpat. Náš plán je ale velmi rozumný a opatrný. Nestavět nic by bylo extrémem a extrémy nejsou nikdy dobré řešení.

Jste pro vyšší ceny městské hromadné dopravy?

Město dává do veřejné dopravy na prokazatelnou ztrátu tři čtvrtě miliardy korun. To je největší položka v rozpočtu. Za to poskytuje velmi dobré služby. I já jsem jejich dlouhodobým uživatelem. Rozhodnout ale musíme v jedné základní otázce: Buď zachováme rozsah služeb a dále je budeme rozšiřovat, což přinese růst nákladů, nebo budeme rozsah služeb omezovat a tím zachováme stávající ceny. Já osobně bych nerad omezoval rozsah služeb.

Co zpožděná výstavba Západočeské galerie? Nekazí vám plány?

To je investiční akce kraje. Projekt je finančně hodně náročný. S krajem jsme na tohle téma několikrát jednali, protože je to součást přihlášky na EHMK 2015. Byly bychom rádi, kdyby kraj peníze našel, jak slíbil.

Kdy pojede tramvaj na Borská pole?

Během našeho volebního období chceme dokončit projektovou a majetkovou přípravu. Seženeme-li peníze, trať se začne stavět. Neumím přesně říct, kdy to bude. Je to projekt klíčový pro celou lokalitu i univerzitu. Uděláme vše pro to, aby to bylo co nejdříve. Přesný termín ale v tuto chvíli nechci odhadovat.

Jaký je váš osobní názor na prodej Plzeňské teplárenské? Prodat, nebo neprodat?

Pro mě je tato debata o teplárně zbytečně zpolitizovaná. Hlavně v ní nejde jen o Plzeň, ale o další směřování teplárenství v České republice obecně. Potýká se totiž s nedostatkem uhlí. Pro mne je klíčové, aby měli Plzeňané co nejnižší cenu tepla, aby nedošlo k žádnému skokovému zvyšování. Toto je klíčový moment, od kterého se budou odvíjet případné další úvahy o budoucnosti vlastnictví teplárny. Teplárna je nyní zisková, protože levně vyrábí elektřinu. Tato pozice je ale závislá na kontraktech o dodávkách uhlí. Pokud se dodávky budou komplikovat, bude se muset město situací zabývat a o řešení bude rozhodovat vedení města. Nechci předjímat, jak bych hlasoval já, protože klíčové debaty na toto téma máme teprve před sebou.

Těsně po vašem zvolení se mluvilo o tom, že budete slabý primátor, že jste pod vlivem mocných spolustraníků? Hlavně Romana Jurečka.

Já jsem slíbil, že budu silný primátor. Z posledních třech měsíců je snad zjevné, že se rozhoduji na základě svého přesvědčení. Podle svého uvážení. Roman Jurečko je člen ODS, známe se. Není to žádný kmotr v pozadí. Navíc primátor není ministr. Ten stojí v čele ministerstva, je jedinou osobou, která rozhoduje o všem ve svém resortu. Primátorská funkce je trochu jiná. O zásadních věcech se hlasuje v radě a v zastupitelstvu. Primátor se musí prosadit svojí autoritou a rozhodností.

Byl jste tři dny ve funkci primátora, na náměstí stály tisícovky lidí a díky přetížené síti se vám nepodařilo rozsvítit vánoční stromek. Už jste zažil i jiný trapas?

Ne, to byl zatím ten nejhorší zážitek.

Co příjemné zážitky? Podal jste si ruku s papežem.

Podat si ruku se Svatým otcem je životní zážitek. Určitě největší v za tři měsíce na postu primátora. I když nejsem věřící, tak to pro mě duchovní rozměr mělo.

Určitě máte zájem i o dění na Právnické fakultě ZČU. Jaký je váš názor na aktuální dění?

Přečetl jsem si názor nastoupivší paní rektorky, která si dala jeden ze svých cílů situaci na právech vyřešit. Reformní vedení v čele s Jiřím Pospíšilem tam odvedlo velký kus práce a já doufám, že se reformy povede dovést do zdárného konce. Do těch poměrů nevidím, ale doufám, že to bude standardně fungující fakulta, o které se nebude mluvit v takových souvislostech jako dnes.

Zmínil jste Jiřího Pospíšila. Znáte se dlouho. Vzpomenete ještě na první den, kdy jste se poznali?

Bezprostředně jsme se seznámili na gymnáziu. Což je téměř dvacet let. Chodili jsme do stejného ročníku. Vzpomínám jak jsme se zpočátku poznávali na lavičkách při tělocviku. Ani jednomu nám nešli kolektivní hry, tak jsme vysadávali na střídačkách. On mě potom přivedl do politiky a jemu vděčím za to, že jsem se začal aktivně zapojovat do veřejného života. Moje politická kariéra je s ním spojená v inspirativním slova smyslu.

Máte nějakého svého oblíbeného primátora, vašeho předchůdce?

Zmíním Václava Petáka, Luďka Pika. Z novodobých primátorů udělal pro město zásadní věc Zdeněk Prosek, který rozjel projekt Borských polí.

V minulém čísle jsme se věnovali babyboxům. Jaký ja váš názor na ně?

Já na to mám velmi vyhraněný a podpůrný názor. Je to zařízení, které může zachránit životy dětí.
Takže babyboxy ano.

Je vám pětatřicet let, jste mladý a svobodný. Jak trávíte volný čas?

Teď jsem byl s přítelkyní na koncertě barokní hudby, předtím na Apocalyptice. Mám rád plesy. Také jsem byl na vernisáží v Západočeské galerii na výstavě Gabriela von Maxe.

Tam jste si stěžoval, že jste ztloustl. Změnil se teď váš jídelníček?

Většinou se nestíhám najíst v poledne. Ne vždycky se pak večer ubráním tomu, abych se nepřejedl. To jsem dříve nedělal, proto jsem i trochu přibral. Pevně věřím, že až bude hezké počasí, tak si s přítelkyní najdeme čas na nějaké vycházky. Když nespěchám, tak mám rád italskou kuchyni, hlavně těstoviny a saláty. Českou kuchyni si dám občas, ale vždy je pro mě velký zážitek svíčková. Snažím se jíst racionálně a lehká jídla. Když si chci dát alkohol, tak si dám dobré bílé víno.

A co knihy? Co nejradši čtete?

Knížky mám u nočního stolku. Dříve jsem si četl pravidelně, ale teď musím častěji sáhnout po dokumentech. Mám rád Jaroslava Rudiše. K Vánocům jsem dostal jeho poslední romám Konec punku v Helsinkách. Ale je začátek března a ještě jsem ho neotevřel.