Petr Rotrekl si i v práci pořád hraje

Dramaturg mnoha kulturních akcí. To je čtvrtá osobnost seriálu Sedmičky Petr Rotrekl.

Překvapit zrak, potěšit sluch a rozeznít duši se svou prací snaží dramaturg kulturních akcí města Petr Rotrekl. Třináct let dává dohromady kulturní akce města Opavy a pořád mu nechybí nadšení.
„Práce je mým koníčkem. Já si vlastně i v práci pořád hraju,“ říká dramaturg Rotrekl.

Jsem multikulturní

Právě připravuje festival Další břehy, jehož tématem budou Benátky. „Festival musí být uměleckým dílem. Fascinují mě souvislosti mezi různými druhy umění i jejich vzájemné inspirace,“ popisuje Rotrekl, který učí pořádat festivaly i studenty na Slezské univerzitě. Ti se budou podílet i na letošním ročníku Dalších břehů.
Sbírá vinylové desky, má doma bohatou knihovnu a vybrat si jeden druh umění, kterému by dal přednost, nedokáže. „Baví mě film, mám rád divadlo, miluji hudbu i literaturu, fascinují mě obrazy starých mistrů. Jsem takový multikulturní,“ charakterizuje Rotrekl sám sebe.
V dětství závodně plaval a hrál vodní pólo. Až v patnácti začal hrát na klavír. Po vojně nastoupil jako učitel v Krnově. Učil především dramatickou výchovu. „Je to úžasný předmět, sdružuje divadlo, psychologii, filozofii, etiku. Rád na to vzpomínám,“ říká Rotrekl.
Při dramaturgii opavských akcí mu pomohly právě zkušenosti z Krnova, kde pro studenty organizoval zájezdy, koncerty i klubové pořady. Pro Opavu už připravil zhruba devět stovek akcí, velkých festivalů dělal sedmadvacet.

Má elán a nápady

O výborné práci dramaturga Rotrekla je přesvědčený i opavský primátor Zbyněk Stanjura. „Má nepřeberné množství nápadů, elánu a nadšení,“ řekl Stanjura.
Rotreklův kolega Jiří Siostrzonek jej označuje za multikulturního humanistu. „Opavě přinesl v záplavě komerční kultury kvalitní pořady všech uměleckých žánrů. Bezručovu Opavu přetvořil ve smysluplnou akci, která svým významem, stejně jako Další břehy, vysoce přesahuje rámec regionu,“ míní Siostrzonek.
Rotrekl a Siostrzonek se potkávají v Gerontologickém příležitostném divadelním souboru. „Úžasně se u toho vždycky pobavíme,“ vzpomíná Rotrekl na recesistické akce. Například na muzikál Pobřežní hlídka, se kterým několikrát vyprodali ostravský Parník.
„Petr je vybaven kreativitou, otevřeností, organizačními schopnostmi, tolerancí. Vážím si jej,“ doplnil Siostrzonek.