Před deseti lety se začala v Hranicích psát historie továrny na obrazovky

Do vínku dostala pěkný balík peněz a milion výhod. Naděje na tisíce pracovních míst, stovky nových bytů a velký rozvoj regionu ale vzaly ze své. Továrně na obrazovky se v Hranicích nedařilo. Připomeňme si to.

1999

Hranická radnice připravuje na okraji města průmyslovou zónu. Tehdejší starosta Rudolf Novák chce přilákat investory, aby se v regionu snížila nezaměstnanost.

2000

V březnu je jasno. Do Hranic míří Philips. Bude vyrábět obrazovky a do továrny chce v první etapě investovat 200 miliónů eur a zaměstnat tisíc lidí. Celkem má v plánu investovat 604 miliónů eur a vytvořit 3250 pracovních míst.

Vláda přiklepla Philipsu pobídky 1,6 miliardy korun a desetileté daňové prázdniny.

V květnu začaly na padesátihektarovém pozemku přípravy na stavbu továrny a v září politici slavnostně záhajili stavbu. Philips přijal prvních sto lidí do managementu továrny.

V říjnu město hlásí: Stavba je ohrožena. Jeden z pozemků, na kterém se už staví, se městu nepodařilo vykoupit. Hektarová parcela patří Markétě Regecové.

V prosinci je na radnici horko. Poslední pozemek se nepodařilo městu v termínu předat Philipsu.

2001

Od ledna probíhají jednání a soud o pozemek Markéty Regecové. V červenci si mohlo město oddechnout. Kupní smlouva s Regecovou je podepsaná.

Při čištění nádrže vypustili dělníci z továrny tisíc litrů čistidla do kanalizace, to se dostalo do potoka Velička.

V srpnu nizozemský Philips přibírá korejského partnera a mění název na LG.Philips Displays. Továrna zahajuje zkušební provoz 11. září.

2002

V březnu v továrně vyteklo kvůli ucpanému kanálu tisíc litrů jedovatého toluenu. Naštěstí se nedostal do blízkého potoka.

V dubnu už je v továrně i třetí výrobní linka a tak v září LG.Philips hlásí roční kapacitu 2,5 milionu obrazovek.

Kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu zjistili, že město nedodrželo zákony o investičních pobídkách a o zadávání veřejných zakázek, a proinvestovalo zbytečně 2,4 miliony na stavebních pracích a dva miliony kvůli nedostatečnému geologickému průzkumu. Město se hájilo tím, že na přípravu stavby bylo málo času. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže verdikt kontrolorů přezkoumal a nezjistil žádné pochybení města.

LG.Philips hlásí, že zatím nebude továrnu rozšiřovat kvůli celosvětové recesi.

2003

V březnu se Česká inspekce životního prostředí zabývá podivným „skladem“ desetitisíců vadných obrazovek pod širým nebem v Milenově. Případ řeší Česká inspekce životního prostředí.

První polovina roku je v továrně ve znamení odstávek výroby. Není odbyt.

Ekologové žádají kraj, aby zakázal továrně výrobu, protože nemá program prevence závažných havárií a pojištění odpovědnosti za škody způsobené havárií. Úřad ekologům nevyhověl.

2004

Továrna má konečně schválený program prevence závažných havárií. Mohla tak být po více než dvou letech zkušebního provozu zkolaudována.

Ekologický právní servis podal trestní oznámení na úředníky, kteří továrně prodloužili zkušební provoz o tři měsíce.

Celoroční měření ovzduší ukázalo, že v Hranicích překračuje normy rakovinotvorný benzen. Nejvíce ho naměřili blízko továrny LG.Philips.

2005

V továrně vzniklo centrum pro vývoj vakuových obrazovek.

LG.Philips přišel v květnu o ekologické povolení, znovu ho získal v prosinci.

2006

Továrna zastavila v lednu výrobu. Nemá na materiál. Na vině je krach mateřské společnosti. Situací se zabývají politici. Ve hře je práce pro třináct stovek lidí a také více než miliardová investice státu. Výrobu obrazovek obnovuje fabrika po čtyřech dnech. V subdodavatelských firmách panuje nervozita. Továrnu opouštějí zahraniční manažeři.

V květnu továrna hlásí: Podařilo se nám osamostatnit se od krachující mateřské společnosti.

V červnu LG.Philips oznamuje, že bude stavět továrnu na LCD obrazovky v Polsku.

V červenci soud schváluje návrh LG.Philips na vyrovnání s věřiteli. Třem stovkám věřitelů dluží přes sedm miliard korun. Věřitelé souhlasí, že jim firma zaplatí třicet procent pohledávek. Stejný podíl má dostat stát z investičních pobídek.

Podle odborného tisku náklady státu na získání projektu LG.Philips činí 1,5 miliardy, zisky z působení firmy 3,2 miliardy.

2007

V lednu se společnost přejmenovala na Multidisplay a v únoru ji kupuje CTP Invest za čtyřicet milionů eur. Areál, nově CTPark, chce obsadit dalšími investory, s výrobou obrazovek chce pokračovat do roku 2008.

V únoru LG.Philips Displays začíná vyplácet věřitelům třicet procent ze sedmimiliardového dluhu.

V dubnu továrna čtrnáct dní stojí. Není odbyt. V květnu se zastavila dokonce na půl roku. Začala vyrábět LCD monitory.

2008

V Multidisplay pracuje 480 lidí. Někteří pracovníci odešli sami, některým firma neprodloužila smlouvu. V CTParku mají své provozy firmy Etimex, Sendio a Jyco.

V říjnu Multidisplay propouští, přitom rozšířil plochy o třináct tisíc metrů čtverečních.

2009

Multidisplay skončil s výrobou LCD monitorů. V areálu pracuje tři sta padesát lidí ve firmách Jyco a Etimex.

„V Etimexu se zabývají výrobou plastů, například výrobou centrálního vstřikování. Jejich výrobky odebírá společnost Miele nebo firmy z oblasti automobilového průmyslu. Společnost Jyco vyrábí gumové části pro automobilový průmysl, počet jejich zaměstnanců kontinuálně roste. Obě společnosti dohromady plánují, že na konci příštího roku budou zaměstnávat až 500 lidí,“ informoval mluvčí CTParku Marek Roll. Jak dodal, jednání s dalšími společnostmi a potenciálními klienty neustále probíhají. „Jde například o společnosti z oblasti výroby součástek pro spotřební elektroniku nebo zemědělské produkce. Předpokládáme dokončení jednání do konce tohoto roku,“ řekl Marek Roll.