Projekt Buďánka má zelenou

Projekt na revitalizaci dnes chátrající bývalé dělnické kolonie Buďánka v Košířích se nyní může již naplno rozjet.

Zastupitelstvo Městské části (MČ) Praha 5 schválilo technicko-ekonomickou studii a tím byla splněna podmínka platnosti smlouvy o uzavření budoucí smlouvy kupní o převodu vlastnictví pozemků osady Buďánka s investorem projektu - společností GEOSAN ALFA.

Technicko-ekonomickou studii na obnovu a dostavbu osady Buďánka pro investora vypracovala architektonická kancelář studio p-h-a. Kupní cena za pozemek o celkové výměře 9261 m2 včetně stávajících nemovitostí činí 31 milionů korun. Harmonogram projektu počítá s tím, že územní rozhodnutí by mělo být vydáno na konci roku 2009, stavební povolení pak v roce následujícím. „Poté začne samotná stavba, která nebude trvat déle než 18 měsíců,“ uvedl jednatel společnosti GEOSAN ALFA Roman Hrubý. Společnost GEOSAN ALFA hodlá na místě bývalé dělnické kolonie Buďánka, které dlouhé roky pouze chátrá, vybudovat bytové domy doplněné parkem. Koncept obnovy a dostavby osady Buďánka od architektonické kanceláře studio p-h-a počítá s obnovou několika staveb, které jsou nyní v havarijním stavu, s maximálním zachováním původních architektonických detailů; dále stavby, které jsou v podstatě zaniklé, by měly být postaveny v původní podobě.

V historickém měřítku i tvaru by měly pak vzniknout dvě novostavby, které doplní lokalitu tak, jako by její vývoj nebyl přerušen. Koncept také navrhuje novostavbu pěti nepravidelných třía

čtyřpodlažních objektů s plochou střechou, s převážně bytovou funkcí a podzemními garážemi.