Projekt Nová Karolina změní Ostravu

Přímo v srdci severomoravské metropole se začal v červnu realizovat projekt, který nemá v novodobé historii Ostravy obdoby.

Za přibližně 15 miliard korun zde vznikne na místě bývalé koksovny podle současných předpokladů do roku 2016 zcela nová městská část, která nabídne jak byty, tak kanceláře i obchodní centrum. Projekt Nová Karolina je jedním z největších městských projektů v Česku. Objemem investic je největším projektem v porevoluční historii Ostravy. Do poloviny roku 2010 by mohla být dokončena první etapa výstavby tohoto projektu. Na území bývalé koksovny chce společnost Multi Development, která vyhrála developerskou soutěž, nejprve postavit obchodně-zábavní centrum, administrativní komplex a bytový dům s 200 byty. Vybudováno bude i centrální náměstí a podzemní parkoviště.

Rekonstrukce se dočkají i jediné památkově chráněné budovy, které na ploše zůstaly - Elektrocentrála a Ústředna. Vše vyjde asi na sedm miliard korun. Podle primátora Petra Kajnara je Nová Karolina symbolem přeměny města, které bylo v minulosti vnímáno hlavně jako průmyslové centrum republiky. „Je to velký symbol pro Ostravu. Začíná výstavba nové čtvrti, která symbolizuje úplně všechno, kam Ostrava směřuje,“ řekl Kajnar.

#####Čtyři etapy realizace

#####Nová architektura = nový život do centra

Podle architekta Vladimíra Kružíka ze společnosti Helika, která stavbu Nové Karoliny projektuje, vrátí nová čtvrť centru města rušný život. Náměstí s parky a vodními plochami by se v budoucnu mohlo stát hlavním ostravským náměstím. Během tří let už bude na území stát obchodně-zábavní centrum, administrativní budova i obytné domy. Mezi nimi budou lidé korzovat pěší třídou doplněnou uměleckými plastikami. „Ulice, uličky i náměstí Nové Karoliny musejí být plné života. Proto budou v nové čtvrti jak obchody, tak i kanceláře, byty, kavárny a kulturní instituce,“ vysvětlil Kružík.

Architekti se podle něho od začátku snažili rozšířit stávající centrum Ostravy, z něhož „odešel“ těžký průmysl. „Nechceme postavit konkurenta dnešnímu centru.

Náměstí, které v Karolině vznikne, má ale ambice stát se v budoucnu centrálním náměstím Ostravy,“ řekl Kružík. V Nové Karolině vznikne do roku 2010 kromě budov také bulvár, který má prozatím název Galerijní třída. Bude navazovat na ulici vedoucí před Dům umění. „Po celé pěší zóně budou rozmístěné umělecké plastiky - jistá analogie ke Karlovu mostu,“ dodal Kružík.

#####Zajímavá architektura, hodně zeleně

Velká plastika bude stát i na novém náměstí o rozloze 100 x 80 metrů, které bude dokončeno ve druhé etapě výstavby. V rozích náměstí vzniknou čtyři samostatné parky, které budou symbolicky osazeny jako čtyři roční období. „Nabídnou tak lidem polosoukromé prostory, kde si budou moci odpočinout,“ naznačil architekt. Právě lidské měřítko návrhu celé Karoliny ocenila i mezinárodně uznávaná architektka Eva Jiřičná. Podle jejího návrhu vznikne mezi Novou Karolinou a autobusovým nádražím v Ostravě ocelová lávka, která svou konstrukcí s dvojitými oblouky připomene chodcům propojená srdce. „Překvapilo mě, kolik bude v Nové Karolině zeleně a veřejného prostoru pro lidi,“ řekla Jiřičná. Podle Kružíka chodci ocení i to, že střed Nová Karoliny nebude průjezdný. „Řidiči ho pohodlně objedou po obvodu, který se napojí na stávající dopravní infrastrukturu. Nechceme ale vytvořit ,mrtvou‘ pěší zónu, takže by například k obytným domům v budoucnu mohli zajíždět rezidenti. Ostatní by parkovali pod zemí,“ řekl architekt.

#####Pomůže i Passerinvest Group

Na realizaci projektu Nová Karolina, konkrétně zatím na výstavbě administrativní budovy Karolina Park, se bude podílet i česká developerská společnost Passerinvest Group. Podle ředitele společnosti Multi Development pro ČR Luboše Kočího není vyloučeno, že by se další partner podílel i na výstavbě bytového komplexu, s nímž se v první etapě rovněž počítá. Spolupráce obou společností je vázána zatím jen na první ze čtyř etap celého projektu, není však vyloučeno to, že bude pokračovat i v budoucnu. Podle Kočího se obě firmy nespojily z finančních důvodů. „V určitém stadiu jsme usoudili, že bude možná dobře přizvat do společného podniku na určitou část někoho, kdo je v Česku velmi dobře zapsán v tom segmentu developmentu, jako jsou kanceláře,“ uvedl Kočí. Dodal, že se neobává toho, že by současná ekonomická krize projekt Nové Karoliny ohrozila. „Nemyslím si, že by to na tento projekt mělo jakýkoli vliv. Projekt zajištěný je, my v něm pokračujeme a zatím nemám jediný důvod se domnívat, že by byl nějak ohrožen,“ doplnil Kočí.

#####Kanceláře za 1,5 miliardy korun

V současné době se na staveništi Nové Karoliny realizuje obchodně-zábavní centrum a právě administrativní budova.

Podle zakladatele společnosti Passerinvest Group Radima Passera jsou celkové náklady na tento administrativní komplex zhruba 1,5 miliardy korun. Celková rozloha komplexu bude asi 30 tisíc m2. „My bychom byli rádi, kdyby tady byl alespoň jeden, dva nebo tři požadavky na čtyři až pět tisíc metrů čtverečních,“ uvedl Passer.

Nejmenší nabízená plocha by podle něj měla mít zhruba 300 m2. Předpokládá se, že požadovaná cena za pronájem bude zhruba 345 korun za metr čtvereční a měsíc. Administrativní komplex na Karolině bude patřit mezi pět největších samostatně stojících kancelářských budov v Česku a vytvoří směrem od historického jádra pomyslnou vstupní bránu do celého území Nové Karoliny. Kromě atraktivních kancelářských ploch s flexibilní možností dělení pater vznikne v budově navzájem propojené podzemní podlaží sloužící jako parkoviště pro téměř 280 stání, přízemí nabídne obchodní prostory. Maloobchodní prostory v přízemí bude možné využít i jako zákaznická centra. Architektonický návrh projektu Nová Karolina Park vzešel z dílny CMC Architects od autorů Víta Másla a Davida R. Chisholma. Generálním dodavatelem projektu je společnost PSJ, dokončení výstavby je plánováno na první pololetí roku 2010.