Promění zastupitel Flédu v další hernu?

Radní rozhodnou o osudu klubu se staletou tradicí. Přijetí vyhlášky zakazující koncerty patrně Flédu zničí.

Štefánikova ulice v Brně je jednou z nejrušnějších ve městě. Své služby tam nabízí nespočet restaurací, klubů a především heren a non-stop barů.

Zastupitelstvo Králova Pole v Brně nedávno schválilo vyhlášku, která značně omezí provoz některých podniků. Nikoli v celé ulici, ale v domech s popisným číslem 18 až 28.

Dotčené restaurace a kluby musí v deset hodin večer omezit provoz, tedy uzavřít zahrádky a ukončit hudební produkci. Bary v podnicích ale můžou zůstat otevřené i po desáté.

Černé vyhlídky

„Co to bude znamenat pro Flédu? Konec. Likvidaci,“ odpovídá na otázku, zda může za takových podmínek nejznámější jihomoravský hudební klub fungovat, její provozovatel Lukáš Stara. Vyhláška má přitom platnost nejen ve všední dny, ale také o víkendech. Zastupitelé míní, že bylo její vydání nevyhnutelné. „V poslední době jsme dostali velké množství stížností občanů, kterým vadí hluk. Nejvíce jich směřuje na klub Fléda. Poslední petice na radnici dorazila v únoru,“ uvedla mluvčí městské části Olga Pelcová.

Kontroverzi mimo jiné vzbudilo to, že petici, na jejímž základě královopolští zastupitelé schválili vyhlášku, podle Stary podepsali lidé, kteří nežijí v přímém sousedství Flédy.

Kdo chce konec Flédy?

Provozovatel klubu nevěří tomu, že lidem tolik vadí hluk. Naopak míní, že je důvodem problémů něco jiného. „O uzavření klubu usilují především první místostarostka Andrea Pazderová a Jan Kratochvil, který vlastní sousední činžovní dům, v němž provozuje dvě herny s videoloterijními terminály. Domníváme se, že uvažuje o koupi Flédy. Zavřená a opuštěná ho bude stát méně,“ míní Stara.

Jan Kratochvil nařčení odmítá. „Jsem majitelem domu, v němž je šedesát nájemníků. Stěžují si, že tady nemůžou bydlet,“ vysvětlil Kratochvil. Provozovatelé klubu se domnívají, že k podávání stížností Kratochvil obyvatele nabádá sám. Fléda se tak dostala v minulosti do hledáčku všemožných úřadů. „Na Flédu během jediného měsíce přišlo 124 kontrol městské policie. Královopolští zastupitelé do klubu posílají permanentní kontroly - od stavebního úřadu po hygienu,“ popisuje přístup radnice Stara.

Provozovatelé Flédy se snaží proti hluku bojovat různými opatřeními. Vzhledem k velikosti klubu a charakteru pořádaných hudebních akcí neopomíjí ani pořádek. „O úklid ulice před Flédou se po koncertech stará najatá firma a chování návštěvníků usměrňuje ochranka,“ říká Stara.

Aby koncerty nerušily sousedy, začali provozovatelé klubu s budováním odhlučnění. Protože má klub program nabitý na měsíce dopředu, nemohli si dovolit provoz zastavit úplně a na hlukové izolaci pracují postupně a za chodu. Náklady jsou vysoké, odhlučnění vyjde na necelé dva miliony korun.

„Ani prokazatelná snaha o řešení problému radnici nepřesvědčila. Věděli, že jsme s tím odhlučňováním začali, a přesto s námi nikdo nekomunikoval,“ říká Stara. O petici, která měla směřovat k uzavření Flédy a kterou měli iniciovat obyvatelé Králova Pole, se prý od radnice ani nedozvěděli.

Omezení jen pro některé

Provozovatelům Flédy přijde zvláštní, že se vyhláška týká jen malé části Štefánkovy ulice - čtyř budov. V celé ulici přitom sídlí desítky restaurací, heren a barů. Tím, jestli je vyhláška v pořádku, si není jistý mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kristián Chalupa. „To, že by mohlo jít o omezení hospodářské soutěže, nelze vyloučit. Na posouzení ale zatím nemáme dost informací,“ předeslal Chalupa.

Provozovatel Flédy Stara nicméně připouští, že se stížnosti objevovaly už dříve, řádově asi jednou za půl roku. „Je ale fakt, že od posledních komunálních voleb stížností rapidně přibylo. Teď jich je až několik desítek za měsíc,“ líčí Stara.

Flédu znají příznivci českých i zahraničních kapel, fandové po celé republice a podle Stary i ve světě. Koncerty zahraničních skupin totiž ve velké míře navštěvují lidé původem ze zahraničí, kteří v Brně pracují nebo studují.

„Město dusí kulturu“

„Místo toho, abychom spolupracovali a aby městská část byla ráda, že se tady z vlastních peněz staráme o kulturu, což by měli dělat oni, jen nám házejí klacky pod nohy,“ dodává Stara.

Na podporu Flédy vznikla petice, kterou za pár dní podepsalo přes devět tisíc lidí. Podle informací České televize naproti tomu jedna ze stížností nesla patnáct podpisů. Rada města Brna bude o budoucnosti Flédy rozhodovat v úterý 15. května. Petici na podporu Flédy mohou lidé podepisovat i na internetu do 14. května.

Historie flédy

• Historie klubu sahá až do roku 1911.
• Původně fungoval jako obdoba vídeňského kabaretu Wiener Fledermause - odtud i původní název Brüner Fledermause, tedy Brněnský netopýr.
• Velmi brzy se mezi lidmi vžil zkrácený název Fléda.
• Jedná se o vůbec první klub v Brně, kde začali hrát jazz.
• V 70. a 80. letech prostory využívala Československá televize.
• V roce 2000 prostory postupně přebudovali na filmový a hudební klub.

Petice na podporu Flédy

www.petice24.com/fleda