Prozatímní věřitelský výbor realitní ECM povede Česká spořitelna

V čele prozatímního věřitelského výboru developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) bude Česká spořitelna. Na první schůzi výboru se na tom shodli přítomní věřitelé. ECM, která je známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci, je od května v úpadku.

Schůze prozatímního věřitelského výboru se kromě České spořitelny zúčastnila také Volksbank CZ, společnost Glancus Investments ze skupiny PPF a firma Astin Capital Management, která zastupuje část vlastníků dluhopisů ECM. Insolvenčním správce ECM je Ivo Hala. Developer se na věřitele obrátil se žádostí o schválení prodeje projektu ECM Mall v Číně, stejně jako projektů City Deco a City Element v Praze na Pankráci. Výbor se k těmto prodejům nevyjádřil, protože mu prý chybí potřebné informace. Současně České spořitelně jako předsedovi výboru uložil, aby připravila návrh dopisu, který by vedení ECM připomněl, že v rámci insolvence smí s majetkem nakládat jen v omezené míře. Schůze věřitelů rozhodla také o tom, že odborným poradcem výboru bude společnost REA International, právním poradcem bude kancelář BBH. Na začátku nynějšího insolvenčního řízení s ECM byla v dubnu Česká spořitelna. Celková výše pohledávek této banky vůči developerovi činí přibližně 194 milionů korun. Následně se k insolvenčnímu řízení připojila mimo jiné Volksbank CZ a Glancus Investments.

Dlouhodobé závazky zadlužené firmy činí 165,9 milionu eur, tedy asi 4,1 miliardy korun. Většinu z dluhu tvoří závazky z vydaných dluhopisů. ECM chce řešit své zadlužení reorganizací firmy, což navrhuje i Česká spořitelna a Volksbank CZ. Glancus Investments ale pro ECM navrhuje konkurz. Přezkum přihlášených pohledávek se bude konat 20. července. Ve stejný den se po přezkumu pohledávek uskuteční první schůze věřitelů. Seznam přihlášených pohledávek má insolvenční správce soudu předložit nejpozději do 5. července. ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group.
V současnosti je podle dostupných informací Janků hlavním akcionářem ECM, zároveň vykonává funkci generálního ředitele společnosti. Podle aktuálních údajů České národní banky prodal Janků od konce května 7 tisíc akcií developera, za které utržil 252 950 korun, uvedl server Patria.cz.