PSJ dokončí rekordní výstavbu u Petrozavodsku v letošním roce

Společnost PSJ dokončí stavbu obřího závodu v Rusku na výrobu OSB desek v závěru letošního roku. Objemově největší zakázka historie firmy pro společnost OOO DOK Kalevala nedaleko města Petrozavodsk si včetně dodávky kompletní technologie vyžádá 3,8 miliardy korun. Zkušební provoz je naplánován na konec října 2012, uvedl mluvčí PSJ Miroslav Fuks.

„Stavebně už je dokončena většina objektů. V současné době probíhá montáž technologických celků německé společnosti Siempelkamp a jejich elektronických součástí. Dále instalujeme potrubní pneumotransport, který prostřednictvím tlaku vzduchu zajišťuje přesun pilin a štěpek k jednotlivým pracovištím. Do prací je denně zapojeno zhruba 350 pracovníků,“ konstatuje projektový manažer PSJ Pavel Duran. Na financování díla, jež začalo před téměř dvěma lety, se podílí Česká exportní banka ve spolupráci s Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP).

Areál společnosti Kalevala zabírá celkové území o rozměru 380 755 čtverečních metrů, přičemž zastavěná plocha, včetně venkovních skladovacích ploch, činí 158 848 čtverečních metrů. Závod bude tvořit několik vzájemně propojených specializovaných technologických objektů a zařízení jako je sušárna, energocentrum, konečné opracování OSB desek, lis, příprava a třídírna štěpek, dále bude zahrnovat dvě samostatné vrátnice, čističku průmyslových a dešťových odpadních vod, požární nádrže, administrativní a sociální zázemí, a také množství betonových ploch a areálových komunikací. Nový provoz bude v první etapě ročně produkovat kolem 300 tisíc metrů krychlových OSB desek.