Řetízky u dveří ochrání seniory

Důchodci získají možnost zdarma zabezpečit svůj byt.

Lidé starší šedesáti let mohou v Karviné udělat více pro své bezpečí. Městští policisté jim totiž nabízejí, že jim zdarma namontují na dveře bezpečnostní řetízky.

„Akce již jednou v minulosti probíhala a setkala se s úspěchem. Jedná se o prevenci, kdy se zdarma montují řetízky na vstupní dveře bytů,“ řekl ředitel městské policie Petr Bičej. „Každý žadatel o tuto službu musí splňovat jednu z podmínek. Musí být starší 60 let a nebo držitel průkazu zdravotně postižené osoby,“ doplnil Lubomír Greň, který má na starosti oblast prevence kriminality.

Lidem, kteří projeví zájem, bude nejen namontován řetízek, ale také pojistky proti vysazení dveří z pantů a navíc obdrží jeden obranný sprej. Montáž bude provádět určený strážník a to v průběhu září a října.

Statistiky říkají, že v této oblasti je stále co zlepšovat. „Loni jsme šetřili celkem třicet tři případů. Týkaly se krádeží nebo podvodů na starších lidech,“ potvrdila policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Iniciativu strážníků lidé vítají a slova paní Miluše Sýkorové (62) z Karviné - Hranic to jen potvrzují: „Jsem ráda, že se něco takového chystá, určitě si to dám namontovat a navíc při tom důchodě je to zdarma, tak to využiji.“ Strážníci chtějí takto zabezpečit až dvě stovky bytů. Již nyní se mohou lidé kdykoliv telefonicky nebo osobně hlásit a zaregistrovat na dispečinku městské policie.