Řidiči blokují vjezdy do domů v Barvínkově

Zaměstnanci strakonické zbrojovky parkují lidem před domy. Obyvatelé Barvínkova protestují. Slávka Petráková

Mají k dispozici 365 míst na firemním parkovišti strakonické továrny ČZ. Přesto nechávají auta v okolních ulicích Barvínkova. Důvod? Cestou k bráně zbrojovky, jak fabrice lidé říkají, ušetří zaměstnanci pět minut. Často zaparkují tak, že místním blokují výjezd z domu.
„Stalo se, že sousedé nemohli odjet s autem, protože jim na vjezdu parkovalo jiné. Asi po třech dnech zjistili, že jeho majitelé odjeli na dovolenou do Itálie, a tak museli překážející vůz nechat odtáhnout,“ popisuje jeden z případů obyvatelka Jeronýmovy ulice Marie Holoubková.
Barvínkovským vadí ještě další věc. Lidé, kteří si zvykli parkovat mimo firemní parkoviště, připravili tuto starou městskou čtvrť o klid. „Bouchání dveřmi a startování v pět hodin ráno, ale i v půl jedenácté večer. Od těch, co pracují na třísměnný provoz. Tahle to u nás teď vypadá,“ dodává Holoubková. Je všední den. Devět hodin ráno. V Jeronýmově ulici, kde auta parkují v obou směrech, jsou ještě dvě volná místa. Ty ale obsazují řidičky a pomalu odcházejí k tovární bráně. Na velkém oploceném parkovišti zbrojovky, kam se vjíždí přes čipovou kartu, je v tu samou dobu volných několik desítek míst. Nejvíce je jich v zadní části, odkud je asi deset minut k bráně.
„Proč neparkujete na podnikovém parkovišti? Jsou tam ještě volná místa,“ ptá se redaktorka Sedmičky náhodného řidiče. „Je to pohodlnější, odtud se vymotám rychleji než z parkoviště. Žádný zákaz tu přece není,“ odpovídá muž.
Vedení fabriky zjevně neřeší parkování svých lidí poprvé. „Několikrát jsme vyhlašovali, aby dávali auta na naše parkoviště, ale nařídit jim to nemůžeme,“ podotýká tiskový mluvčí společnosti ČZ Jan Pěnkava. Obyvatelé Barvínkova sepsali už loni petici. Chtějí zamezit parkování cizích aut v ulici. Značkou zákaz vjezdu s dodatkovou tabulkou s povolením pro dopravní obsluhu.
Policie brala v úvahu ještě další dvě varianty. Vyhrazené parkoviště s dodatkem parkování na povolení nebo stání s dvouhodinovým parkovacím kotoučem v pracovní dny od osmi do dvou odpoledne. Po všech jednáních si stojí Barvínkovští za svým, policie za třetím řešením s parkovacím kotoučem. To by ale omezovalo samotné Barvínkovské. „Odbor dopravy o regulaci provozu v tomto území neuvažuje. Strážníci budou dále kontrolovat nepovolené parkování ve vjezdech do domů,“ říká mluvčí radnice Marie Kotlíková.
Před domy v ulicích Jeronýmova a Zeyerovo nábřeží nestaví auta jen lidé ze zbrojovky. V sezoně vadí místním i zahrádkáři.