Šimkovy sady čeká velký třesk

Po obnově nabídne park nové stezky, hřiště i „vodní zahradu“.

Lidé se už nebudou muset bát vyrazit večer po rozbitých cestách do přítmí hradeckých Šimkových sadů. Rozpadající se stezky nahradí nové a další přibudou, včetně nového osvětlení, a nejen to. Jeden z největších hradeckých parků by se do dvou let měl stát novým centrem každodenní zábavy, sportu a relaxace.

„Udělal bych nové cesty, přidal pár sezení. Měl by tam být nějaký servis třeba pro rodiny s dětmi nebo pro seniory,“ míní účastník diskuse o parku na Facebooku Valentin Kusák.

V parku vznikne síť stezek pro pěší, cyklisty i in-line bruslaře s novým mobiliářem. Novým cestám však padne za oběť několik vzrostlých stromů, počítá se s náhradní výsadbou. Stezky budou oddělené tak, aby nedocházelo ke kolizím. Kolařům a in-line bruslařům budou sloužit nové asfaltové cesty, pěším stezky pravděpodobně z pískovcové dlažby. Staré nefunkční záchodky zmizí, nahradí je nové a po rekonstrukci rotundy sady nabídnou i občerstvení. Rotunda prý přijde na řadu, až se podaří sehnat náhradní prostory pro klubovnu Junáka, která tam sídlí.

„V místě plánujeme velké centrální dětské hřiště s bludištěm ze živého plotu. Občerstvení by fungovalo i v zimě pro bruslaře na rybnících,“ řekl Pavel Zadrobílek z ateliéru Žárovka architekti.

Menší můstek přes jezírko nahradí nový. Lidé z něj budou shlížet na zahradu vodních květin na jezírku. Průtok zajistí potrubí, která do nich budou přivádět vodu z Labe a při vypouštění odvádět. Další zařízení vodu okysličí.
Ze zřízení dalších vodních ploch nakonec kvůli vysokým nákladům sešlo. V další zvláštní zahradu se pak přemodeluje kopec, kde mělo stát centrum Nozomi. Poznávací stezka pro nevidomé vznikne na Šancích, využívat ji bude moci sousední mateřská škola pro zrakově postižené děti i veřejnost.

Akce, jako koncerty, se kvůli ochraně vzácných rostlin budou smět konat jen na vymezených místech parku. Podle Valentýna Avramova z Investičního odboru města by rekonstrukce mohla začít na podzim příštího roku. „Pokud to tak bude, na podzim roku 2012 by mohlo být hotovo,“ uvedl Avramov.

Až bude mít dostatek peněz, město plánuje vybudovat i zázemí pro správce parku.