Svinovské mosty čeká modernizace

Je to již několik let, co se nádraží Ostrava-Svinov dočkalo modernizace a dnes je nejprestižnějším nádražím na území Ostravy. Mnohé důležité vlakové spoje míří právě sem a Ostravané jsou na své nové moderní nádraží právem hrdi.

S tím ale nekoresponduje jeho okolí. Zejména Svinovské mosty, které slouží jako důležitý dopravní uzel pro městskou hromadnou i silniční dopravu, už zdaleka neodpovídají nárokům moderního stylu života. Teď to ale vypadá, že by se mohlo začít blýskat na lepší časy. V červnu 2011 totiž bude odstartována dlouho plánovaná přestavba Svinovských mostů. A jak by měl hotový projekt vypadat? Aby bylo dosaženo funkčního i designového splynutí s dřívější přestavbou, bude navazovat na již hotovou rekonstrukci nádražní haly a jejího přilehlého okolí.

Nahrazeno bude také tzv. plató, které spojovalo Svinovské mosty s nádražím, kde byli cestující jednak chráněni před povětrnostními vlivy, jednak mohli navštívit některé ze zde umístěných obchodů. Plató však bylo již v loňském roce zbouráno, protože po několik let nevyhovovalo v mnoha směrech. Nový projekt počítá s tím, že cestující eskalátory sjedou na úroveň nádražní haly a zbylou vzdálenost pohodlně urazí po chodníku. A aby byla naplněna i idea původního plata – totiž dojít suchou nohou až k nádraží –, do budoucna se počítá s tím, že zde vznikne i nákupní centrum, kterým se pohodlně projde až k nádraží.

Protože Svinovské mosty jsou místem s velkou frekvencí automobilové dopravy, začnou práce nejprve v dolní části Svinovských mostů, tedy v prostoru pod nimi. Tudy totiž povedou objízdné trasy, až dojde přesně v roce 2012 k uzávěrce mostních těles. Nejen Ostravané se tak musejí připravit na to, že cestování mezi Ostravou a Opavou bude notně ztíženo. Omezení pocítí také cestující pohybující se mezi centrem města a Porubou. Na stavbě nového dopravního terminálu se bude podílet jak kraj, tak i město a samozřejmě, jak tomu v případě podobných projektů bývá, i Evropská unie. Práce by měly být ukončeny na jaře roku 2013, kdy započnou soukromé firmy výstavbu shopping centra.