Test kaváren: Káva a dortík s příchutí vzpomínek

Erhartova cukrárna, živoucí vzpomínka na první republiku, nabízí výbornou kávu kousek od Letenského náměstí.

Vrátit se v čase o více než sedmdesát let do doby první republiky mohou Pražané v ulici Milady Horákové. Erhartova cukrárna, která nabízí nejen výjimečné zákusky, otevřela na tehdejší Belcrediho třídě už v roce 1937.

Její dokonalý interiér ve funkcionalistickém stylu navrhl architekt Evžen Rosenberg a obdivovat ho za usrkávání kvalitní kávy mohou i dnešní hosté.

Jeho hlavní část se totiž dochovala a zbytku pomohla citlivá rekonstrukce. Kavárna tak drží do posledního detailu ceněný dekorativní styl art deco – od vypínačů světel po písmenka na jídelním lístku.

Káva se platí na baru

Host si v kavárně může vybrat ze tří možností posezení u mramorových stolků. Buď zůstane sedět v rušné hlavní místnosti cukrárny, nebo projde do oddělené zadní místnosti. Třetí variantou je některý z malých stolků venku na ulici.

Ruch na ulici se příliš neliší od ruchu uvnitř. Naopak vzadu mají zákazníci nerušený klid.

Z obvyklé nabídky káv si vybíráme espresso, cappuccino a vídeň. Podnik je více cukrárnou než kavárnou, proto se káva objednává a platí na baru. Šálek však alespoň dostanete až ke stolu.

Obrácený je i poměr mezi zákazníky. Zatímco v klasické kavárně většina zákazníků aspoň chvilku posedí, v Erhartově cukrárně je víc těch, kteří si nechají dort a kávu zabalit s sebou.

Přinesené espresso baristu Adama Dvořáka potěšilo. „Má správnou velikost a dobrou crému. Chuť je příjemná a souzní v něm ovocná a hořká chuť, pro českého zákazníka ideální,“ hodnotí Dvořák.

Česká irská káva

Větší výhrady nemá barista ani ke cappuccinu.

„Káva se sušší bublinkatou pěnou, chutí ale neurazí,“ konstatuje Dvořák. Spokojen je i se třetí kávou, vídeňskou. Zde netradičně vařené z espressa místo filtrované kavy. Kávu personál vaří ze směsi arabiky Caffé Vergnano Cristal 1882.

Na závěr ochutnáváme ještě irskou kávu. Na nápoji s přesně danou přípravou se totiž nejlépe pozná umění personálu. Dvořák se k té zdejší musel prokousat přes kopec šlehačky. „Česká irská“, se šlehačkou místo smetany ho ale moc nepotěšila.

„Nápoj není oslazený, to vždycky zvýrazní hořkost kávy, umocněnou chutí alkoholu,“ vysvětluje Dvořák. Ve správné irské kávě se mají všechny tři chutě spojit, a to se podle Dvořáka nepovedlo.

Některý z bohaté nabídky prvotřídních zákusků ale dojem určitě spraví.