Trávník za miliony korun usychá

Nový trávník na Stadionu mládeže žloutne. Stál miliony korun, ale nikdo jej nezavlažuje.

Byla to velká sláva, když se po půlroční rekonstrukci loni v říjnu otevíral opravený Stadion mládeže. Úpravy stály přes padesát milionů korun a jejich součástí bylo i položení nového travnatého koberce na hřišti. I když se na první pohled příjemně zelená, odborníkovi, který ho přijel před pár dny zkontrolovat, se jeho stav nelíbí.
„Je vidět, že trávník nedostává pravidelně vláhu, jak by měl. Na některých místech tráva dokonce usychá,“ potvrzuje František Kopecký ze společnosti Eurogreen, která koberec na stadionu pokládala.
Pitná voda je moc drahá Že je umělé zavlažování mimo provoz, potvrdil i Martin Dosoudil, manažer ragbyového oddílu, který má své sídlo na stadionu. Ragbisté se o stav trávníku zajímají obzvlášš pozorně, protože jde o hřiště, na kterém by měli hrát své prvoligové zápasy. Na podzim odehráli všechny duely na půdě soupeřů, ale vypadá to, že ani na jaře se na domácí trávník nedostanou. „Podle mých informací se nezavlažuje, protože systém je napojený na vodovodní síš s pitnou vodou a zavlažování by se nesmírně prodražilo,“ říká Dosoudil. To ale rázně odmítá radní Ondřej Běták. „Je to nesmysl,“ ohrazuje se stroze Běták. Vedoucí Oddělení prevence kriminality a sportovišť zlínského magistrátu Igor Zipper však potvrdil, že závlahový systém skutečně dosud nebyl v provozu. Podle něho to je vina firmy, která ho instalovala. Tou je společnost EKKL Kroměříž, z níž se Sedmičce k zakázce nedokázal nikdo konkrétně vyjádřit. „Systém je ale funkční. Během několika dní by měl být v provozu. V zimě nebylo zavlažování třeba. O trávník jsme se starali podle pokynů společnosti Eurogreen. Usychání trávy rozhodně nehrozí,“ tvrdí Zipper.
Nový trávník na Stadionu mládeže potřebuje vláhu především nyní, v době, kdy má zakořenit. Té se mu však nedostává. Zavlažovací systém dosud nefungoval a na ploše se objevily dokonce zažloutlé skvrny v místech, kde tráva začala schnout. Milionová investice je tak v ohrožení.
„Ještěže minulý týden zapršelo. Trávníku to aspoň trochu pomohlo. Bez toho by asi uschl,“ vypozoroval manažer ragbyového týmu Dosoudil.
Déšš nestačí Odborník ze společnosti Eurogreen, která koberec pokládala, tvrdí, že spoléhat pouze na déšš nelze. „Trávník jezdíme pravidelně udržovat. Před pár dny jsme vyčesali starou trávu, provzdušnili a zahnojili celou plochu. Teď bude potřebovat pravidelné zavlažování. Letošní průběh jara je poměrně nestandardní. Jindy bývá o dost víc vláhy, ale letos je sucho. Hřiště proto potřebuje zavlažovat třikrát týdně, jinak tráva uschne. To nebezpečí opravdu existuje,“ varuje Kopecký, který zelený koberec jezdí kontrolovat. Občasný déšš trávě zdaleka nestačí také proto, že moderní hřiště daleko lépe odvádí vláhu. „Vrstva je propustná, aby na ploše nezůstávala stát voda, proto jí velká část rychle odteče. Pravidelnou umělou závlahu tedy nutně potřebuje,“ říká specialista z firmy Eurogreen David Miller, který projektuje zavlažovací systémy.
Předseda Sportovních klubů Zlín Pavel Chwaszcz, který má kancelář v bezprostřední blízkosti Stadionu mládeže a na hřiště vidí každý den z okna, však tvrdí, že tráva je i přes prohlášení zástupců dodavatelské společnosti v pořádku. „Hodnotit trávník, aniž by byl zatížený, je nesmysl. Údržba plochy probíhá tak, jak má. Myslím, že je všechno v pořádku,“ soudí Chwaszcz. Chybí studna Během jednoho zavlažování se spotřebuje asi šedesát kubíků vody. Při frekvenci tří závlah týdně přijde měsíc kropení z vodovodu na víc než padesát tisíc korun.
V parných letních dnech vyletí náklady ještě více nahoru. Od jara do podzimu tak může cena za kropení činit přes tři sta tisíc korun. Zipper ze zlínského magistrátu, který je za stav plochy odpovědný, však ujišťuje, že trávník bude v pořádku a milionová investice nepřijde nazmar kvůli tomu, že by na kropení nebyly peníze. „Systém je vytvořený tak, že dešťová voda vede sběrači do jímek a tanků a používá se k závlahám. Nejsme závislí jen na vodě z vodovodu. Problém může nastat, když bude dlouho sucho. Ideální by bylo mít tady vrtanou studnu, ale v tuto chvíli je to nereálné. Snad jednou v budoucnu,“ míní Zipper.