U Lužnice vyrostli medailisté

Táborský oddíl kanoistiky u sídliště Nad Lužnicí přijme každého, kdo si chce rozumět s lodí. Zájemci mohou dorazit do loděnice každou středu a pátek odpoledne.

Patina železných skříněk, tíha činek a kotoučů v rohu, sluncem prohřáté dřevo klubovny loděnice, moderní i staré lodě zanechají v návštěvníkovi kanoistického oddílu VS Tábor dojem. Jeho členové jsou tímto prostředím doslova ukovaní.
Nejde o lehký sport, ale kdo mu propadne, zůstává nadobro. Stejně jako sedmatřicetiletý Miloš Kotek. „Jsou tu ještě zakládající členové ze sedmdesátých let, kteří se podílejí na životě loděnice. Samozřejmě s dalšími generacemi lidí,“ říká Kotek. V oddíle, který byl založený v roce 1965, je předsedou.
Původní loděnice vznikla na části pozemku bývalé říční plovárny a stála v místě současného hřiště. Atmosféru musel mít pohled na závodníky, kteří jezdili na soutěže starší skříňovou pragovkou. I v ní se kanoisté scházeli a vyprávěli historky, ke kterým mladší mohli vzhlížet. Možná k nim patřila i jedna z oddílové kroniky, kdy se na sklonku sezony v roce 1969 šest členů VS Tábor účastnilo závodů v Německé spolkové republice.
„Většina z nás zažila velký křest při přejezdu hranic. Starší kozáci vyhlídli první bažinec, kopřivy a nemilosrdně nás tam naházeli. Bláto strašně smrdělo a nešlo umýt, tak nám ujeli s autobusem,“ zní necelý citát kroniky.
Takhle sportovně laděné žerty potom přispívají k výjimečné oddílové náladě, kterou si pochvaluje i Vladimír Vala, který je asi bezkonkurenčním sběratelem světových a evropských medailí. „I když reprezentuje Slovensko, je velká výhoda, že je v našem oddíle a trénuje tady, když není zrovna na soustředění nebo závodech v zahraničí,“ říká Kotek.
Mladí se tak mají od koho učit. Mezi trenéry vyzdvihuje Alenu Habichovou, která do oddílu přilákala i své syny.
Kromě Valy mají z historie koho napodobovat. K republikové elitě patřili medailisté z mistrovství světa Karel Ťoupalík, bratři Benhákové, Čestmír Konopa s Františkem Šilhaveckým, na starty v Evropském poháru dosáhli Milan Pytelka, Jan Eybert, Miroslav Novák.
„Každou středu a pátek odpoledne trénujeme na řece, takže každý, kdo by měl zájem začít s námi, může v tuhle dobu přijít. Klidně dostane hned na zkoušku pádlo a loď, pokud bude chtít,“ láká Kotek nové zájemce do klubu, který je na trase mezi obchodním učilištěm a sídlištěm Nad Lužnicí.
Kdo se bude chtít poprvé s tímto sportem seznámit spíš jako divák, je pro něj ideální příležitost přijít o víkendu 7. až 8. května k Harrachovce, kde bude jeden z nejstarších republikových závodů na divoké vodě O štít města Tábora. Jeho součástí je přebor Jihočeského kraje.