USA zmírní sankce vůči čínské firmě ZTE

Telefony ZTE (ilustrační foto)

Telefony ZTE (ilustrační foto)

Washington nakonec částečně povolí obchodování amerických firem s čínskou ZTE, které omezil začátkem měsíce kvůli údajnému porušení vývozních pravidel v souvislosti s Íránem. Prohlásilo to dnes americké ministerstvo obchodu.

Spojené státy zavedly restrikce před dvěma týdny, když zavedly povinnost získat vývozní licenci na obchodování s čínskou firmou. Ta se měla provinit tím, že se v rozporu s americkými regulemi snažila o vývoz zboží do Íránu.

Washington a čínská společnost vedly minulý týden „aktivní a konstruktivní diskuzi.“ Jejím výsledkem je, že od tohoto týdne budou dočasně zmírněny restrikce „v rámci snahy o vyřešení případu a vzhledem k závazným slibům, které ZTE pronesla k americké vládě,“ uvedlo ministerstvo obchodu.

ZTE je jedním z největších výrobců telekomunikačních zařízení na světě, která působí ve 160 zemích. V USA jí patří sedm procent na trhu chytrých telefonů. Omezení se dotýká Microsoftu, IBM, HP, Oraclu, Dellu a dalších amerických firem, kteří doposud byli významnými dodavateli čínské společnosti.

Proti omezení protestovala nejen ZTE, ale také čínská vláda. Panovaly také obavy z toho, jaké důsledky bude restrikce mít na americké firmy. Obchodování s akciemi společnosti na hongkongské burze bylo v posledních dvou týdnech zastaveno.