Waltari přivezou do Písku nové album

Finská rocková kapela vystoupí 12. května v píseckém Divadle Pod čarou.

Každá jejich deska vibruje jiným žánrem. Čtyřčlenná finská kapela Waltari, která si za čtyřiadvacet let své existence vydobyla světovou proslulost, zavítá v květnu do Písku. V Divadle Pod čarou potěší fanoušky písněmi z loňského alba Below Zero. Bude to česká premiéra nových skladeb. Až potom je naživo uslyší lidé v Praze, Brně a Plzni. „Je to příjemný pocit, mít Waltari u nás. Myslím, že atmosféra bude stát za to. Klubový koncert je něco jiného než hala se čtyřmi tisícovkami posluchačů. Sami o sobě jsou démoničtí a tak úzký kontakt s divákem funguje,“ míní Miroslav Pokorný, šéf Divadla Pod čarou. Právě on spolu s přáteli neotřelé uskupení dostal do Písku již v roce 1998. Tenkrát hráli na Hradišti pod širým nebem pro pět tisíc diváků. „Viděli jsme, jak je dav žere. Řekli jsme si, že by bylo zajímavé, dostat Waltari do klubu. Po dlouhém vyjednávání muzikanti kývli a před třemi lety v Divadle Pod čarou vystoupili poprvé. Teď už dohoda byla bez problémů. Také proto, že mají manažera přímo pro Českou a Slovenskou republiku,“ přibližuje zákulisí Pokorný. Pochvaluje si, že navzdory slávě netrpí členové Waltari hvězdnými manýry jako některé z českých kapel. V Písku zůstanou Finové přes noc, ale zdrží se i možná déle. Ostatně do Čech jezdívají muzikanti i na dovolenou.
Waltari vznikli v roce 1986 a patřili k průkopníkům crossoveru, stylu, který mísí metal, rock, punk, ale i blues.
Kapela spolupracovala například s Lenkou Dusilovou nebo formací Wohnout. S vůdčí postavou zpěváka a baskytaristy Kärtsy Hatakky si zahrála také česká rocková skupina Egotrip, která letos vystoupí jako předkapela na turné.
Písecký hudební svátek začne
12. května od 20 hodin. Divadlo Pod čarou už zahájilo předprodej lístků. Vyjdou na 350 korun, na místě pak na 390. „Počítám, že na místě už nebudou. Minule se vyprodaly celkem rychle. I letos se sjedou fanoušci z různých koutů Čech,“ upozorňuje Pokorný.