Zámek provoní svatební atmosféra

Den kultury na zámku v Hranicích poosmé představí domácí dobroty. Soutěžící budou péct na svatbu.

Voňavé koláčky, osvěžující saláty, hřejivá slivovice a spousty dalších lahůdek zaplní už brzy dvoranu hranického zámku. Pod skleněnou střechou v sobotu 23. října budou lidé soutěžit o nejchutnější dobroty na svatební stůl. Tradiční kulinářská přehlídka je součástí akce Den kultury na zámku, která připomene dvanácté výročí rekonstrukce Pernštejnského zámku.

Zadání, podle kterého lidé své výrobky připravují, se každý rok mění. V minulosti nesly soutěže názvy jako Jabkáč, Vanilkáč nebo třeba Hody. Tentokrát se vše bude točit okolo svatby. „Původně jsme si svatební téma schovávali až na desátý ročník, ale měli jsme svatbu v rodině, tak už jsme ho použili letos,“ říká Marta Pavelková ze Společnosti Patriot Olšovec, která akci pořádá.

Do soutěže se smí zapojit kdokoliv. „Lidé mohou nosit koláče, zákusky, ale i slané výrobky, které se hodí na svatební stůl a jsou tradiční pro jejich rodinu nebo region. Ale jsme otevření i novým věcem, takže vítáme taky moderní výrobky,“ vysvětluje Pavelková.

I letos se lidé mohou těšit na nejrůznější saláty a chybět samozřejmě nesmí souboj pálenek. Mohou být z jakéhokoliv ovoce.

Všechny dobroty rozdělí do kategorií a posoudí asi patnáctičlenná porota. Ta se skládá z odborníků i laiků, a své hlasy bude přidělovat třeba vedoucí školní jídelny nebo lékařka. Jejich pozornosti neunikne ani úprava stolu.

Své lahůdky mohou soutěžící nosit k registraci do dvorany zámku v sobotu od půl desáté dopoledne do dvanácti hodin. Program začne ve tři hodiny.

Kulturní hlad se bude snažit zasytit vystoupení hudebníků z Polska nebo módní přehlídka klobouků. V osm večer se pak v Zámeckém klubu předvede imitátor Václav Faltus a hranická kapela Abba Revival. Vstup do dvorany je zdarma, program v klubu stojí devadesát korun.