Zebry před zimou utíkají, medvědi se radují

Sněhu, ledu a mrazu zoologická zahrada odolává. Nejen za zdmi pavilonů pulzuje život džungle.

Zimní zoologická zahrada v Praze má neopakovatelné kouzlo a atmosféru. V době, kdy lidské hemžení mezi výběhy zvířat nahradí sníh a led, je návštěva zoo úplně jiným zážitkem
než v létě.

„Když je návštěvníkům zima, mohou se ohřát v jednom z devíti vyhřívaných pavilonů nebo u horkého čaje v některé z restaurací,“ láká k návštěvě vedoucí tiskového oddělení Martin Smrčka.

Zatímco venku vládne zima, uvnitř pavilonů to žije. Za týden se narodily dvě malé žirafy, ale chovatelé napjatě vyhlížejí i další přírůstky. „Očekáváme narození hříběte koně Převalského. Netrpělivě také čekáme, jak dopadne vývoj další snůšky vzácného varana komodského nebo zda se vylíhnou mláďata krajty zelené,“ vyjmenovává některé další ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Živo je i v domově největších celebrit zoo, v pavilonu goril. Jaro totiž přišlo na samce Richarda uprostřed zimy. Podle chovatelů se postupně spářil se třemi samičkami ze svého čtyřčlenného harému, a tak chovatelé napjatě čekají, jestli se narodí další člen populární tlupy.

Medvědi a lachtani

Na arktické mrazy, které v minulém týdnu sevřely metropoli, a kdy teplota klesla až ke dvaceti stupňům pod nulou, byla zahrada dobře připravená. A zvířata také, dokonce i ta, která pocházejí až od rovníku.

Návštěvníci mohou ve dne vidět venku mnoho zvířat, a některá z nich si navíc zimu doslova užívají. „Stačí zastavit se u lachtanů nebo ledních medvědů, kterým k úplnému štěstí chybí jen pořádná pokrývka sněhu,“ říká kurátor lachtanů Petr Velenský.

Voda v nádrži nezamrzne, je stále vyhřívána na teplotu kolem sedmi stupňů Celsia a lachtani se v ní cítí příjemně. Návštěvníci mohou pravidelně každý den od půl druhé odpoledne sledovat jejich cvičení.

Tři roky starý výběh lachtanů připomíná scenérii skalnatého mořského pobřeží. Na jeho stavbu dělníci použili 1500 tun čediče. Domov v něm našlo pět lachtanů včetně potomků povodňového hrdiny Gastona.

Moderní pavilon umožňuje návštěvníkům nahlédnout i pod hladinu nádrže a sledovat pohyby a akrobatické kousky lachtanů. Zatímco příbytek mořských savců je kousek od hlavního vchodu, ve střední části zoo mají své království lední medvědi. Výběh s proskleným bazénem a mohutným vodopádem je domovem trojice medvědů, Bory, Alberta a Toma. Ti baví návštěvníky hrou s dopravními kužely a pneumatikami.

Ve venkovních výbězích návštěvníci během dne mohou vidět i řadu dalších zvířat. Kopytníky, slony či tučňáky, ale ti jsou zde obvykle jen chvíli, mnoho z nich se samo vrací po krátké procházce do tepla pavilonů a stájí. „Zebry a některé další kopytníky chovatelé na noc začali zavírat,“ vysvětluje Smrček.

Největší radost v posledních dnech dělají chovatelům žirafy. Po mláděti samičky Nory, které se narodilo ve čtvrtek 9. února, přivítala Zoo Praha další přírůstek do stáda žiraf Rothschildových. V sobotu 11. února před devatenáctou hodinou začal porod žirafí samice Elišky a o dvě hodiny později bylo mládě na světě.

Blížící se radostnou událost signalizovaly změny v chování Elišky. Od rána nežrala, jen nervózně přecházela. Vše z vedlejšího boxu sledovala druhá samice Nora, jejíž potomek, samička Apolena, se narodila před dvěma dny. „Žirafí novorozenec je tentokrát sameček. Na nohy se postavil brzy, ani ne za hodinu,“ řekl kurátor Jan Marek, který byl u porodu.

Nemilé překvapení čeká na návštěvníky zahrady v pavilonu šelem. Populární lvy a tygry mohou návštěvníci zahlédnout jen občas ve výběhu. Uvnitř právě vrcholí rekonstrukce. „Rádi bychom otevřeli v dubnu,“ doufá ředitel zoo Bobek.

Uvnitř pavilon nepoznají ani pravidelní návštěvníci pražské zoo, protože jeho pojetí bude zcela jiné, byť by opět mělo evokovat dojem pralesa. Bude v něm také mnohem více interaktivních a vzdělávacích prvků.

Výhled ze Zakázanky

V zahradě se staví i na dalších místech. Zoo rekonstruuje usedlost Sklenářka a připravuje zahájení stavby pavilonu pro velemloky. Zdaleka viditelnou operací je i zpevnění a oprava skalního masivu, který rozděluje zoo na dvě poloviny. „Po opravě bude opět přístupná stezka Zakázanka,“ dodává Bobek. Ze zpřístupněné cesty pak návštěvníci uvidí nejen spodní část zoo, ale i panorama Prahy.

Největším staveništěm v zahradě je budoucí pavilon pro slony a hrochy. Stavba slonince velkorysých rozměrů zhruba sedmdesátkrát třicet metrů bude mít podobu přírodního valu se zelenou střechou. „Předpokládáme, že pro veřejnost pavilony otevřeme v roce 2013,“ slibuje Bobek.

ZOO V ZIMĚ

Otevírací doba:

• v únoru 9.00–16.00
• v březnu 9.00–17.00

Vstupné:

• dospělí 100 Kč
• děti 150 Kč
• rodinná 450 Kč
- V únoru mají každé pondělí vstup za korunu tatínkové s dětmi v kočárku nebo krosně.

Krmení a cvičení zvířat:

• každou sobotu a neděli

10.00 krmení hrabáčů
11.00 krmení tučňáků
12.30 krmení velbloudů
13.00 krmení losů
13.30 cvičení lachtanů
14.00 krmení varanů
14.00 setkání u goril
14.00 krmení koní Převalského
14.30 krmení V Sečuánu
15.00 setkání s gaviály
15.30 krmení hrochů