Zhatili demonstraci. Čelí kritice

Radní zakázali Dělnické straně demonstraci. Ta na ně za to podala trestní oznámení

Úředníci chomutovského magistrátu čelí trestnímu oznámení. Podala je na ně Dělnická strana za to, že v neděli 17. května nemohli uspořádat shromáždění v chomutovské Poděbradské ulici. Vedení města akci zakázalo.

Místopředseda strany Petr Kotáb nyní tvrdí, že úředníci přestoupili svoje pravomoce.
„Akci jsme měli řádně ohlášenou a tím, že ji rozpustili, porušili zákon,“ míní Kotáb.

Radní namítají, že strana žádnou akci na neděli oznámenou neměla. „Svolavateli akce za přestupek hrozí pokuta až pět tisíc korun,“ uvedla asistentka chomutovské primátorky Marie Křenová.

Shromáždění v Poděbradské ulici bylo podle ní oznámeno na období od 27. prosince 2008 do 8. května 2009. „Účelem shromáždění byla podle organizátorů výzva k legalizaci sexu s dobytkem z Kazachstánu.“

Akci podle ní členové strany nakonec svolali na 8. prosince loňského roku, úřad ji tehdy zakázal kvůli porušování ústavy a zákonů. „Proti tomuto rozhodnutí se svolavatel neodvolal,“ říká asistentka chomutovské primátorky.

Kotáb ale stojí na svém a akci 17. května hájí. „Strana ji nahlásila už v prosinci,“ říká politik. Podle něj měla radnice na zrušení podle zákona třídenní lhůtu před ohlášeným začátkem. „Ale demonstraci nezakázala,“ říká Kotáb. Ten proto považuje rozhodnutí úředníků za zneužití pravomocí.

Chomutovská primátorka Ivana Řápková po manifestaci Romů 3. května, kterou v centru města napadli pravicoví extremisté, už nechce žádné akce Romů nebo levicových či pravicových extrémistů povolovat. Sklidila za to kritiku občanských iniciativ a také ministra pro menšiny Michaela Kocába.

Policie během shromáždění 17. května zatkla čtyři muže, kteří jsou podezřelí z přestupku proti veřejnému pořádku.