Zpod světových sítí za školní katedru

Jedna z nejlepších beachvolejbalových hráček posledních let Tereza Petrová posílila Frýdek-Místek.

Není to tak dlouho, co úspěšná plážová volejbalistka Tereza Petrová tvrdila, že se už jen těžko bude vracet k šestkovému volejbalu. Přesto se tak letos před startem extraligy stalo a osmadvacetiletá hráčka posílila Sokol Frýdek-Místek. Především kvůli trenérce Alexandře Dedkové. „To ona mě přilákala do Frýdku-Místku. Není to tak dávno, kdy jsme spolu i hrály. Dalším důvodem jsou holky, se kterými se znám z působení v Ostravě,“ pověděla Petrová.

Konec po osmi letech

Petrová začínala s volejbalem v nedaleké Ostravě. „Nad nabídkou Ostravy bych možná uvažovala, ale jednoduše žádná nepřišla,“ uvedla Petrová.
Volejbaloví fanoušci Petrovou vídali v předchozích sezonách hlavně na pískových hřištích, kde společně s Hanou Klapalovou hrály světovou tour v beachvolejbale.
Patřily k nejlepším v Evropě a o to víc překvapilo, když se na sklonku loňského roku po osmi letech spolupráce rozešly. „S rozhodnutím přišla Hanka a přiznávám, že mě to trochu zaskočilo. Ale už je to za mnou. U plážáku jsem chtěla zůstat, ale nenašla jsem blokařku, která by se chtěla beachvolejbalu věnovat naplno. I to zapříčinilo, že jsem se vrátila k šestkovému volejbalu,“ sdělila Petrová.
Ostravská odchovankyně je akademickou mistryní světa v beachvolejbale za rok 2004. Ona sama si však váží jiného úspěchu více. „V loňské sezoně se nám podařilo na turnaji v Soulu probojovat mezi poslední čtyři dvojice. Turnaj byl plně obsazený a my jsme v soutěži zůstaly mezi Američankami a Brazilkami. To byl obrovský zážitek,“ řekla Petrová.

Stodolní se otřese

Petrová snila i o tom, že si za dva roky zahraje plážový volejbal na olympijských hrách v Londýně. „To se asi nestane. Prostě takový je život. A jsou i jiné priority, než je plácání do míče,“ svěřila se Petrová. Místo hraní světové tour, musela Petrová shánět práci. „Už mě neživí jenom volejbal. Život se mi trochu změnil. Je ze mě paní učitelka a učím na základní škole v Hlučíně. Navíc pomáhám švagrové, která je těžce nemocná, se synovcem. Ve klubu jsem domluvená, že budu chodit jen na večerní tréninky,“ popsala Petrová. Že by brala volejbal ale na lehkou váhu odmítá. „Frýdku-Místku chci pomoct. Věřím, že po základní části budeme v tabulce do čtvrtého místa. A jestli uděláme s holkama nějakou medaili, tak se Stodolní ulice v Ostravě bude pěkně otřásat v základech,“ směje se Petrová. Frýdek-Místek začal sezonu vítězstvím nad Slavií Praha 3:1 na sety. Ve druhém kole v Brně ale hráčky Sokolu padly v Brně hladce 0:3.